the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Hospital
  4. Spain
  5. José Luis López Siles y Francisco Moreno Martínez
  6. 2011
  7. Urban Services Center / José Luis López Siles + Francisco Moreno Martínez

Urban Services Center / José Luis López Siles + Francisco Moreno Martínez

  • 01:00 - 23 July, 2018
Urban Services Center / José Luis López Siles + Francisco Moreno Martínez
Urban Services Center  / José Luis López Siles + Francisco Moreno Martínez, © Javier Callejas
© Javier Callejas

© Javier Callejas © Javier Callejas © Javier Callejas © Javier Callejas + 31

© Javier Callejas
© Javier Callejas

This new facility building, designed to be a clinic and an administrative and training center for the development of actions of urban and social regeneration is located at the entrance of the port areas of the city of Motril, in an enclave of little urban value but with a clear condition gateway to the neighborhood. The building proposal seeks on the one hand to be adapted in scale to the environment, but without sacrificing to become a recognizable reference as befits the public use for which it is intended. The building, which is developed on a plot of facilities along with other buildings already constructed, is designed for simple and intuitive way through the duality of the uses contains:

© Javier Callejas
© Javier Callejas
Section
Section

On the ground floor there is a doctor’s office, which has materialised through a solid foundation, a solid stone piece to the street with a traffic volume of the proximity of the port city . The medical offices get light from the open courtyards of the plot and the reception and waiting area through a central courtyard with a magnolia tree inside. This organization provides privacy and protection necessary for sanitary use without sacrificing spacious and well-lit spaces.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

On the first floor, above the base’s stone which is the clinic itself, there is another body of the building lighter and more dynamic that contains all the administration and formation offices . This second body, made of aluminum folding panel is extended over the building and set back on the foundation, thereby generating a series of shaded areas protecting the large windows which the administrative area is made with. The two building, although having their own separate and distinct entrances , are visually linked through these different compositions with courtyard terrace as the main element of the composition, resulting interrelated at different levels spaces that allow recognition the building as an inhomogeneous, reflecting the diversity of uses that contains.

© Javier Callejas
© Javier Callejas

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Urban Services Center / José Luis López Siles + Francisco Moreno Martínez" 23 Jul 2018. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/799155/urban-services-center-jose-luis-lopez-siles-y-francisco-moreno-martinez/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.