the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. United Kingdom
  5. Edgley Design
  6. 2015
  7. Godson Street / Edgley Design + Spaced Out

Godson Street / Edgley Design + Spaced Out

  • 03:00 - 4 November, 2016
Godson Street / Edgley Design + Spaced Out
Godson Street / Edgley Design + Spaced Out, © Jack Hobhouse
© Jack Hobhouse

© Jack Hobhouse              © Jack Hobhouse              © Jack Hobhouse              © Jack Hobhouse              + 28

  • Architects

  • Location

    London Borough of Islington, United Kingdom
  • Project Architect

    Ben Kirk
  • Executive Architects

    Edgley Design
  • Area

    1015.0 m2
  • Project Year

    2015
    • Structural Engineer

      Hardman Structural
    • Environmental/ Code for Sustainable Homes Consultant

      SRE
    • Building Control Approved Inspector

      BBS
    • Acoustic Engineer

      KP Acoustics
    • Fire Strategy Engineer

      IFC
    • CDM Coordinator

      Goddard Consulting
    • Main Contractor

      Cape Construction
    • More Specs Less Specs
    © Jack Hobhouse
    © Jack Hobhouse

    Text description provided by the architects. Godson Street is a Community Joint Venture project. The three partner groups, led by Jake Edgley (director of Edgley Design), Chris Joannou (CKS partnership) and James Engel (director of Spaced Out Architecture) were neighbours of the vacant site, and formed a JV partnership to buy and develop the scheme. The brief was to create a mixed use building which would meet the varying needs of the JV partners, expressing the individuality of stakeholders while bringing this ‘difference’ together in a harmonious overall scheme

    Elevation
    Elevation
    © Jack Hobhouse
    © Jack Hobhouse
    Section
    Section

    The overall concept was to re-imagine the Georgian houses that once occupied the site, with a lightwell to the front and internal stair to one side. A rear lightwell creates a liveable basement. Large glazed windows to the ground floor enliven a once forgotten backstreet.  The layout has been inverted, with bedrooms to the lower levels where a more closed relationship to the street does not affect internal amenity. The living spaces are moved to the upper floors, where larger windows can give light and views out without compromising privacy. The living spaces are articulated as a metal clad, sculptural form that has been folded out of the front elevation to create windows and views to the south, maintaining privacy across the street. An angled roof creates north facing rooflights to the second floor. The faceted form of the roof is derived from a rights to light analysis of neighbouring residences. Five mixed use buildings are created, with commercial space to ground and basement and residential apartments above, and a townhouse to the north.

    © Jack Hobhouse
    © Jack Hobhouse
    Ground Floor
    Ground Floor
    © Jack Hobhouse
    © Jack Hobhouse
    1st Floor Plan
    1st Floor Plan
    © Jack Hobhouse
    © Jack Hobhouse

    Product Description. The upper residential levels are conceived as dynamic, angular forms which address surrounding neighbour and occupier issues; privacy, overlooking, daylight and rights to light. The zinc ‘skin’ (VM Zinc) is split and punctured, creating views out and exposing the core of the volume, articulated in a cementitious material. - Marley Eternit

    © Jack Hobhouse
    © Jack Hobhouse
    Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Godson Street / Edgley Design + Spaced Out" 04 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/798640/godson-street-edgley-design/> ISSN 0719-8884
    © Jack Hobhouse

    伦敦Godson街道社区 / Edgley Design