the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartment Interiors
  4. Portugal
  5. Atelier Data
  6. 2016
  7. B.A. Apartment / Atelier Data

B.A. Apartment / Atelier Data

  • 15:00 - 7 November, 2016
B.A. Apartment / Atelier Data
B.A. Apartment / Atelier Data, © Richard John Seymour
© Richard John Seymour

© Richard John Seymour © Richard John Seymour © Richard John Seymour © Richard John Seymour + 23

  • Architects

  • Location

    Lisbon, Portugal
  • Architect in Charge

    Filipe Rodrigues, Inês Vicente, Marta Mateus Frazão, Joana Melo, Francisco Mendes
  • Area

    180.0 sqm
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Structural, Thermal and Acoustic Consultant

    Emmanuel Correia
  • Landscape

    Polen
  • Construction Manager

    Contentor de Ideias
  • More Specs Less Specs
© Richard John Seymour
© Richard John Seymour

Text description provided by the architects. Set in a Lisbon neighbourhood from the thirties, the apartment occupies the last two floors of a building, benefiting from views that from northeast are headed by urban landscape and from southeast, in turn, are dominated by great canopies of trees that inhabit a secular garden near by the building.

© Richard John Seymour
© Richard John Seymour

The strategic position of the apartment due to his urban context in articulation with domestic space issues prompted the project to focus on the following principles:

- Spatial and functional readaptation in order to explore crossed views, communicability and continuity of and between spaces in active articulation with the pre-existing constrains;

© Richard John Seymour
© Richard John Seymour

- Program organization and distribution through a logic that promotes clear distinction between social areas [terrace, living room, dinning room, kitchen, library] from service areas [laundry, wc, vertical accesses] on the groundfloor and private area [bedrooms] on the 1st floor;

Axonometric
Axonometric

- Concentration of infrastructures, equipment and storage into functional walls and cores, in order to free up space;

© Richard John Seymour
© Richard John Seymour

- Enrichment of the relation between interior and exterior through the redesign of the openings, emphasizing the connection between those areas;

© Richard John Seymour
© Richard John Seymour

- Selection of materials that reinforce the natural light of the overall spaces through the extensive use of white color in articulation with the wood pavements and the ceramic tiles of the terrace;

- Insertion of the “natural” as an element brought in from the secular garden, that is interpreted and reinvented into domestic environment;

Floor Plan
Floor Plan

MAIN ELEMENTS OF THE SPACE

THE WALL

Commited to create a unique living space, the large functional Wall, with its 11.5 meters long,(which concentrate equipment, storage, cooking area etc.) works simultaneously as scenario and as an operating background to support the diverse and multiple actions of the social space.

© Richard John Seymour
© Richard John Seymour

Mutable in its usage conditions, it allows various interactions and different hierarchies between spaces.

Section
Section

Panels that open to reveal the stairs and close to privatize the rooms, panels that open while cooking and close when the kitchen becomes an workspace, panels that extend or gather inside the cabinets gap to individualize spaces, and so are manageable from this structuring as an unifying element of the space.

© Richard John Seymour
© Richard John Seymour

THE LIVING ROOM CEILING

If the Great wall, with its vertical expression, ensures the spatial continuity, also the design of ceiling contributes to this notion of extension and unification. 

© Richard John Seymour
© Richard John Seymour

The rhythm of the beams that make up the horizontal plan of the social area, thus reinforces the initial and intuitive desire to create a large space, that goes through the full depth of the apartment, and is crossed by diverse environments, uses and actions.

© Richard John Seymour
© Richard John Seymour
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "B.A. Apartment / Atelier Data" 07 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/798606/toproof-apartment-atelier-data/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Richard John Seymour

葡萄牙 B.A.住宅 / Atelier Data