the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Higher Education
  4. The Netherlands
  5. atelier PRO
  6. 2014
  7. Educational Park Ezinge / Atelier Pro

Educational Park Ezinge / Atelier Pro

  • 03:00 - 2 November, 2016
Educational Park Ezinge / Atelier Pro
Educational Park Ezinge / Atelier Pro, © Christian van der Kooy
© Christian van der Kooy

© Christian van der Kooy               © Christian van der Kooy               © Christian van der Kooy               © Christian van der Kooy               + 36

  • Architects

  • Location

    Ambachtsweg 2, 7943 AE Meppel, Netherlands
  • Architects in Charge

    Dorte Kristensen, Christina Kaiser, Ronald Peters
  • Interior Architect

    Thijs Klinkhamer
  • Area

    30062.0 sqm
  • Project Year

    2014
  • Collaborators

    Paul Vlaar, Karho Yeung, Emile Jansen, Ron Bruin, Xander Stilting, Robert Witteman, Bart van der Meer, Henk de Haan, Joris Coenen
  • More Specs Less Specs
© Christian van der Kooy
© Christian van der Kooy

Text description provided by the architects. The Ezinge education park is located in Meppel extending from the Ezinge residential neighbourhood, between the railway and cluster of sports fields. The elongated, bronze-tinted buildings accommodate five secondary schools and a sports complex. A new street, Dahliastraat, separates the school from the residences, and also enables the neighbourhood to end with a new row of dwellings. 

Plan
Plan

Orientated perpendicular to the railway, the relatively narrow bands of buildings span between Ambachtsweg and Ezingerweg. This horizontal division, which also varies subtly in height, splits the building mass visually into smaller volumes. This connects the buildings better with the smaller scale of the adjacent residential neighbourhood. The integrated complex features a multi-storey building called the Hart van Ezinge, which serves as a landmark for the education park.

© Christian van der Kooy
© Christian van der Kooy

Inviting
The entrances of the three large schools and auditoriums are placed in glass sections positioned between the bronze bands. Contrast in material and transparency lend the entrances an inviting quality. The entrances of the two special schools are facing the park which connects the school and sports complex . The design of the sports complex echoes the elongated form of the main buildings. Connected to the sports fields and green banks of Reest creek, the elevated complex accommodates bicycle parking and car park underneath.

© Christian van der Kooy
© Christian van der Kooy

Although the schools operate independently with their own classrooms and open areas for working, they are mutually connected by shared workshops for practical subjects. The technical workshops are strategically placed along the new Dahliastraat; in this way, the students can showcase their work to the public. The classrooms for hospitality subjects front a terrace in the park. Visible from a distance is the multi-storey building with theatre and dance hall, and classrooms for art and music.

© Christian van der Kooy
© Christian van der Kooy
© Christian van der Kooy
© Christian van der Kooy

A building containing shared facilities for five different schools must be united by a clear concept. A central waterfall stair that cascades along voids and dynamic walkways form a true architectural route through the building.

Plan 0
Plan 0
Plan 1
Plan 1
Plan 2
Plan 2
Plan 3
Plan 3

Anodised aluminium
With its glimmering tints of bronze, the building has a striking appearance. Light bounces from the distinctive facade cassettes made of anodised aluminium, both flat and sloped. The ribbed aluminium panels on the plinth form a light-coloured band that wraps around the building. The tower landmark stands out through the colour full artwork . A limited range of windows was specified for the facade, their deep reveals and playful arrangement contribute to the building’s lively appearance.

© Christian van der Kooy
© Christian van der Kooy
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Educational Park Ezinge / Atelier Pro" 02 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/798143/educational-park-ezinge-atelier-pro/> ISSN 0719-8884
© Christian van der Kooy

Ezinge 教育园区 / Atelier Pro