the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Industrial Architecture
  4. France
  5. Wild Architecture
  6. 2015
  7. Jeu de curseurs / Wild Architecture

Jeu de curseurs / Wild Architecture

  • 17:00 - 17 February, 2017
Jeu de curseurs / Wild Architecture
Jeu de curseurs / Wild Architecture, © Jérôme Ricolleau
© Jérôme Ricolleau

© Jérôme Ricolleau             © Jérôme Ricolleau             © Jérôme Ricolleau             © Jérôme Ricolleau             + 12

© Jérôme Ricolleau
© Jérôme Ricolleau

Text description provided by the architects. The establishment of the project “ESAT Henri Robin” (an organization which provides car through employment) results from the following considerations:
-Lenghtwise establishment in a North/South way, identical to the nearby sites
-Reinterpretation of the warehouse’s typology : long buildings with two identical roof sides

© Jérôme Ricolleau
© Jérôme Ricolleau

Visitors and staff enter the office center through a landscape strip and a sheltered forecourt. A plant-covered courtyard connects the different workshops and ensures private areas to the users. On the North-West part of the site, a technical courtyard insures the receipt of merchandise. Working on a lengthwise basis, we set up a slider logic in which each hub owes a building appropriate to these spatial issues. 

Floor Plan
Floor Plan

The principal of material distinguishes the gables from the other frontages of each building – we have a wood cladding system ahead of colored panels on the bottom part. The upper part of the frontage is made of polycarbonate in order to provide a diffuse light. The lateral frontages present more neutral material : a natural aluminum corrugated cladding. 

© Jérôme Ricolleau
© Jérôme Ricolleau
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Jeu de curseurs / Wild Architecture" 17 Feb 2017. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/798059/jeu-de-curseurs-wild-architecture/> ISSN 0719-8884