the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Belgium
  5. Govaert & Vanhoutte Architects
  6. 2014
  7. Villa KDP / Govaert & Vanhoutte Architects

Villa KDP / Govaert & Vanhoutte Architects

  • 02:00 - 27 October, 2016
Villa KDP / Govaert & Vanhoutte Architects
Villa KDP / Govaert & Vanhoutte Architects, © Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde

© Tim Van De Velde © Tim Van De Velde © Tim Van De Velde © Hendrik Biegs + 15

© Hendrik Biegs
© Hendrik Biegs

Text description provided by the architects. The villa is situated not far from the Belgian Coast near the French border, in an area plenty of dunes and trees. The site itself embodies a big natural dune that ascends towards the main street. A secondary road descends on the left side of the terrain, up till the entrance of the house.

© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde

The site is entered on the left upper side of the dune, along a closed concrete façade. The level of the house is the same as the entry point. By consequence this implies that the rest of the house floats above the natural dune, towards the lower part of the terrain. All rooms are on the same level. By placing the entrance to the back of the terrain, allows the natural dune to embody the front garden.

© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde
Plan
Plan
© Tim Van De Velde
© Tim Van De Velde

The house is entered underneath a concrete canopy through the wooden front door. The front door & garage gate are perceived as one abstract wooden plane on the right side of the back façade. The remaining part of the back façade, made out of glass, allows maximum view and light for 2 bedrooms towards the back yard.

© Hendrik Biegs
© Hendrik Biegs

By the elevation towards the front, the living rooms, kitchen and master bedroom overlook the trees opposite to the main road. A hedge, made out of local natural vegetation  allow privacy. To enjoy the scenery outside, a terrace, partly covered by a secondary canopy, is cutout within the glass volume. All rooms at the front are centered around the terrace. They are all interconnected. 

Section
Section

Structurally the elevated volume is balanced on a cellar. This underground concrete mass serves as a counterweight, bearing the entire ground floor. This allows the front of the house to float above ground.

View the complete gallery

About this office
Govaert & Vanhoutte Architects
Office
Cite: "Villa KDP / Govaert & Vanhoutte Architects" 27 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/797933/villa-kdp-govaert-and-vanhoutte-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Tim Van De Velde

比利时 KDP 别墅 / Govaert & Vanhoutte Architects