the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Greece
  5. Plaini and Karahalios Architects
  6. 2015
  7. Vacation House in Karyes / Plaini and Karahalios Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Vacation House in Karyes / Plaini and Karahalios Architects

  • 03:00 - 1 November, 2016
Vacation House in Karyes / Plaini and Karahalios Architects
Vacation House in Karyes  / Plaini and Karahalios Architects, © Nikos Papageorgiou
© Nikos Papageorgiou

© Nikos Papageorgiou © Nikos Papageorgiou © Nikos Papageorgiou © Nikos Papageorgiou + 18

© Nikos Papageorgiou
© Nikos Papageorgiou

Text description provided by the architects. This is a two-story building of the early 20th century, a typical village house of the Peloponnese with the main living areas on the upper level and the lower level used separately for agricultural functions.

Corte
Corte

The adaptation of the building into a contemporary vacation house was based on two main principles. On the one hand the spaces were arranged in a fluid and continuous way, without setting firm boundaries. On the other hand it was important to underline the differentiation of the two levels.

© Nikos Papageorgiou
© Nikos Papageorgiou

The upper and the lower level create a distinct dipole, the former as an area of winter living and the latter as the summer counterpart. The upper level is the reminder of the old main house and preserves the formal elements and the hierarchical arrangement. The ceiling and the walls are painted green, forming a dialogue with the surrounding mountains. The green box organizes the living area. The old terrazzo is fully preserved as a reminiscent of the old plan. All the new floors that define the new functions are structured around it.

© Nikos Papageorgiou
© Nikos Papageorgiou

The lower level vividly illustrates the initial stonewalls and all the subsequent structural interventions of the building. The various and diverse elements are whitewashed and unified. The space is divided into three cascading sub-areas aiming at different levels of privacy.

© Nikos Papageorgiou
© Nikos Papageorgiou

The dipole is also present at the facades. The lower level is whitewashed unlike the upper part where the render remains intact, revealing the footprint of time.

© Nikos Papageorgiou
© Nikos Papageorgiou

The main quality of the old building lies in its cross section, a non-visible condition. The contemporary intervention reveals that quality and turns it into an everyday experience.

© Nikos Papageorgiou
© Nikos Papageorgiou

Product Description. One of the main features of the interior is that the space is green all around and the floor materials define the different areas. Three different materials (forged cement, cement tiles and oak wood) are arranged around the old L shaped terrazzo.

© Nikos Papageorgiou
© Nikos Papageorgiou
Cite: "Vacation House in Karyes / Plaini and Karahalios Architects" 01 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/797912/vacation-house-in-karyes-plaini-and-karahalios-architects/> ISSN 0719-8884
© Nikos Papageorgiou

Karyes 度假屋 / Plaini and Karahalios Architects