the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Healthcare Center
  4. United States
  5. ZGF Architects
  6. 2015
  7. University of Arizona Cancer Center / ZGF Architects

University of Arizona Cancer Center / ZGF Architects

  • 13:00 - 25 October, 2016
University of Arizona Cancer Center / ZGF Architects
University of Arizona Cancer Center / ZGF Architects, Nick Merrick © Hedrich Blessing Photographers
Nick Merrick © Hedrich Blessing Photographers

Nick Merrick © Hedrich Blessing Photographers Nick Merrick © Hedrich Blessing Photographers Nick Merrick © Hedrich Blessing Photographers Nick Merrick © Hedrich Blessing Photographers + 20

  • Owner

    The University of Arizona
  • Architect / Interior Designer

    ZGF Architects LLP
  • Landscape Architect

    Wheat Design Group
  • Lighting Designer

    Francis Krahe & Associates
  • Environmental Designer

    Atelier Ten
  • General Contractor

    Hensel Phelps Construction Company
  • Structural Engineer

    Martin, White & Griffis Structural Engineers / John A. Martin & Associates
  • Civil Engineer

    Dibble & Associates Consulting Engineers
  • M/E/P Engineer

    Affiliated Engineers, Inc.
  • Acoustical Consultant

    Colin Gordon Associates
  • Code Consultant

    Jensen Hughes
  • More Specs Less Specs
Nick Merrick © Hedrich Blessing Photographers
Nick Merrick © Hedrich Blessing Photographers

Text description provided by the architects. The underlying goal was to bring the highest standard of cancer care to Phoenix within an evidence-based, multidisciplinary model, using the most modern technologies. This new cancer center represents the first clinical healthcare component on the Phoenix Biomedical Campus. The 220,000 SF building includes spaces for radiation oncology, diagnostic imaging, endoscopy and interventional radiology, exam and procedure rooms, a support and wellness center, an infusion area, and a clinical pharmacy. A secured healing garden, located outside the main lobby, can also be used for outdoor gatherings.

Nick Merrick © Hedrich Blessing Photographers
Nick Merrick © Hedrich Blessing Photographers

A deliberate layering of glass, copper-colored metal, and neutral stone forms the building’s architectural expression, which directly relates to the patient experience—their comfort, privacy, and warmth—while simultaneously establishing the building’s unique identity on the campus. Travertine stone, which matches the desert palette, gives scale to the pedestrian environment and grounds the building. This stone flows inside to the main waiting  spaces, bringing the outside in. The waiting areas on each floor are expressed on the exterior as a glass volume that rises through the center of the building, articulated with horizontal glass sunshades, with a dense frit that protects occupants from the glare of the sun. Because the sun interacts differently with every side of the building, the double façade on the east and west is cloaked in an outer layer of folded, perforated-metal sunshades that protect the exam rooms and offices from the glare of the morning and evening sun, helping to control heat gain and providing a sense of privacy, while still allowing for unobstructed views. The project is targeting LEED-Gold certification.

Tom Harris © Hedrich Blessing Photographers
Tom Harris © Hedrich Blessing Photographers
Plan 3
Plan 3
Nick Merrick © Hedrich Blessing Photographers
Nick Merrick © Hedrich Blessing Photographers

Materials and furnishings used in the interior infuse this healthcare facility with warmth and hospitality. The look and feel of the interior environment more closely resembles a hotel or spa, with an elegantly designed lobby, floor-to-ceiling windows, valet parking, and a coffee bar. Travertine stone, in a variegated palette of creams, tans, and browns, used at the exterior building base, was carried through to the interior public spaces, uniting all aspects of the building and creating connections to the desert backdrop. At each level, the public elevators open to a wood feature wall with an oversized graphic numeral in contrasting wood tones to highlight the level being accessed. Public restrooms tuck discretely behind these wood walls. Large waiting lounges on each floor, in close proximity to the elevators, are carpeted and appointed with chairs and sofas in mostly light neutral hues. A unique sense of transparency was achieved through the use of slatted wood divider walls and a mix of clear and etched glass in the lounges and at check-in on the second floor. While the clinical spaces are more representative of medical facilities, the neutral palette is continued, binding the entire facility together. All of the exam and treatment rooms have access to daylight, which is supported by the floor-to-ceiling windows on all sides of the building. Those façades that receive the harshest sunlight rely on a series of see-through exterior screens to help maintain patient comfort.

Nick Merrick © Hedrich Blessing Photographers
Nick Merrick © Hedrich Blessing Photographers
Detail
Detail

Product Description. The east and west facades are clad with a solar shading system composed of repetitive rectangular quarter-inch aluminum composite panels (ACP) perforated with half-inch diameter holes yielding a 40 percent openness factor. The panels are folded once at a calculated angle, bending outward to reveal a shaded view of the surrounding desert context from the interior. This copper-toned assembly takes on the coloration of the landscape, adding a contextual aesthetic to the project.

Nick Merrick © Hedrich Blessing Photographers
Nick Merrick © Hedrich Blessing Photographers

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
ZGF Architects
Office
Cite: "University of Arizona Cancer Center / ZGF Architects" 25 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/797911/university-of-arizona-cancer-center-zgf-architects/> ISSN 0719-8884
Nick Merrick © Hedrich Blessing Photographers

亚利桑那州大学癌症中心/ ZGF Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.