Zoom image | View original size
The underlying goal was to bring the highest standard of cancer care to Phoenix within an evidence-based, multidisciplinary model, using the most modern technologies. This new cancer center represents the first clinical healthcare component on the Phoenix Biomedical Campus. The 220,000 SF building includes spaces for radiation oncology, diagnostic imaging, endoscopy and interventional radiology, exam and procedure rooms, a support and wellness center, an infusion area, and a clinical pharmacy. A secured healing garden, located outside the main lobby, can also be used for outdoor gatherings.  A deliberate layering of glass, copper-colored metal, and neutral stone forms the building’s architectural expression, which directly relates to the patient experience—their comfort, privacy, and warmth—while simultaneously establishing the building’s unique identity on the campus. Travertine stone, which matches the desert palette, gives scale to the pedestrian environment and grounds the building. This stone flows inside to the main waiting  spaces, bringing the outside in. The waiting areas on each floor are expressed on the exterior as a glass volume that rises through the center of the building, articulated with horizontal glass sunshades, with a dense frit that protects occupants from the glare of the sun. Because the sun interacts differently with every side of the building, the double façade on the east and west is cloaked in an outer layer of folded, perforated-metal sunshades that protect the exam rooms and offices from the glare of the morning and evening sun, helping to control heat gain and providing a sense of privacy, while still allowing for unobstructed views. The project is targeting LEED-Gold certification. View more View full description
Share Share