the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Indonesia
  5. RAW Architecture
  6. 2016
  7. The Guild / RAW Architecture

The Guild / RAW Architecture

  • 22:00 - 21 October, 2016
The Guild / RAW Architecture
The Guild / RAW Architecture, © Eric Dinardi
© Eric Dinardi

© Eric Dinardi © Eric Dinardi © Eric Dinardi © Eric Dinardi + 50

  • Project Team

    Septrio Effendi, Miftahuddin Nurdayat, Rio Triwardana, Tatyana Kusumo, Jovita Lisyani Halim, Tirta Budiman, Rifandi S. Nugroho, Hendrick Tanuwidjaja, Bambang Priyono, Hawandi Wijaya
  • General Contractor

    Singgih Suryanto
  • Supervisor in charge

    Sudjatmiko and Singgih Suryanto
  • Construction Manager

    Eddy Bachtiar
  • Structure Engineer

    Edy Sinergi
  • Master Carpenter

    Syarifuddin Pudin
  • Mechanical and Electrical Engineer

    Bambang Priyono, Andi, Karim and Hamim
  • Team Leader Plan and Illustration

    Miftahuddin Nurdayat ,Tatyana Kusumo
  • Project Team of Plan and Illustration

    Fadiah Nurannisa, Teddie Gunawan Wijaya, Eunike Nathania, Sherika Permana, Laurencia Nathalia, RR Annisa Raras
  • More Specs Less Specs
© Eric Dinardi
© Eric Dinardi

Text description provided by the architects. Located at the corner of the Street at Villa Meruya residential precinct, The guild shows its introvert side with the solid and high border wall, the solid fence without a gap to peek. As if to withdraw from the noisy Jakarta city and build its own sanctuary, the guild is solid from the outside but open on the inside. 

© Eric Dinardi
© Eric Dinardi
© Eric Dinardi
© Eric Dinardi

The Building consists of one master bedroom, living room, studio a place to work , a library, one open courtyard and a kitchen. The entrance is introduced by concrete, steel, glass and polycarbonate sheet. The access from public and private is separated by open air corridor. The access to the House and the Studio are separated by 2 x 2 m foyer. 

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The bedroom is located on the 1st floor while the other program is located on the ground floor. The circulation is interlocked to give ease access for the owner to access the studio below.  Living room and also the dining room with total area of 35 sqm located on ground floor, while the more private family rooms are located on the first floor and limited by the void of stairs to separate family area and the studio. 

© Eric Dinardi
© Eric Dinardi

Hot west – east tropical sunlight is blocked by placing solid wall and bathroom while the facade is open to the north-south orientation. Several pyramids shaped form is also introduced to allow sunlight coming to the middle of the building and allowing fresh air circulation through the small gaps in between glass and concrete.

© Eric Dinardi
© Eric Dinardi

The building system uses an automatic watering system that applies zero greywater runoff and zero storm water runoff. It means the whole water is collected to the retention basin with 8 m3 capacity and 2.75 x 3 m of catchment basin with 1,5 m of depth that also contribute the catchment to the neighbor.

Section
Section

The studio is consist of 6 x 6 m square shape, a small void. The small void has a tapered skylight made of concrete with several small gaps to provide light and air circulation. The library named Omah which is open at the weekend has  the size of 3,4 x 12,3 m. It is sunken at perimeter area, half below the height of 0:00 meters considering public access and the needs that require a condition to keep books from the sun and constant temperature with  the minimum possible to use the air conditioner. At the heart of the house  is a courtyard with a fish pond with a background of the 3.5 m radius circle window with 3.50 m looking through the family room. The Guild is one example of project which exercise the modification of form and program with interlocked circulation  in the tropical climate of Jakarta, Indonesia.

© Eric Dinardi
© Eric Dinardi

View the complete gallery

About this office
RAW Architecture
Office
Cite: "The Guild / RAW Architecture" 21 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/797553/the-guild-raw-architecture/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.