All
Projects
Products
Events
Competitions

Latymer Upper School Sports Centre / FaulknerBrowns Architects

Latymer Upper School Sports Centre / FaulknerBrowns Architects

© Guy Archard               © Guy Archard               © Guy Archard               © Guy Archard               + 15

  • Structural Engineer: Elliott Wood Partnership Ltd
  • M&E Consultant: Hoare Lea
  • Quantity Surveyor: Synergy
  • Planning Supervisor: Synergy
  • Lighting Consultant: White Light Ltd
  • Audio Consultant: Autograph Sound Ltd
  • Main Contractor: Jerram Falkus Construction Ltd
  • Client: Latymer Upper School
More Specs Less Specs
© Guy Archard
© Guy Archard

Text description provided by the architects. The elegant and efficient sports centre at Latymer Upper School maximises the available space on a tightly constrained site, to create a centre for sporting excellence and ambition.

© Guy Archard
© Guy Archard

Latymer Upper School is an independent school for 1,200 pupils in Hammersmith, west London. The existing sports facilities were completed in 1980 and served the school well, helping to establish its reputation for sporting excellence. Fast forward to 2014, and the building was no longer fit for purpose.

© Guy Archard
© Guy Archard

The school’s ambition to maintain this strong sporting pedigree led to the decision to redevelop its existing offer with a state of the art swimming pool and sports centre. It was hoped that this would not only cultivate the next generation of world-class athletes, but also develop a wider appreciation of fitness and wellbeing within the whole student body.

© Guy Archard
© Guy Archard

The ambitious brief established the need for:

-A six lane swimming pool (25m) with a floating floor, to enable a water depth of two metres for speed orientated competition swimming, and shallower water for teaching and community use.
-Spectator seating.
-Fitness suite.
-Three large multi-purpose studios which could be combined to produce an exam hall.
-Renovation of the existing six court sports hall.
-Support accommodation for staff.

© Guy Archard
© Guy Archard

The site presented considerable challenges from both a physical perspective and a planning context.

Site Plan
Site Plan

The physical constraints included; a pedestrian underpass beneath the A4, a busy arterial route which arrives on the site in the centre of the northern boundary; and the existing sports hall, which had to remain in its present position. These constraints largely dictated the location of the new building, which would need to fill the available site to accommodate the school’s requirements.

From a planning perspective, whilst this was replacing an existing facility, the site was located within the vicinity of two listed buildings in a conservation area.

© Guy Archard
© Guy Archard

The design solution linked the two simple geometric volumes of the sports hall and pool block with a spine of accommodation that encompasses the main horizontal and vertical circulation routes. By stacking the studio spaces on top of the pool hall, this block supports a wide range of activities in a very small footprint. The creation of a large basement allowed for much of the building’s plant to be removed from the main body of the plan. This has the benefit of increasing the available space for the core functions and reducing the overall height of the structure, thereby producing a very elegant and efficient building 

Sections
Sections

Externally, the expression of the building is very simple and restrained, with a palette of fibre-cement and glass. The primary volumes of the sports hall and swimming pool are clad in grey fibre–cement panels, modulated with different shades and sizes. The studio space is expressed as a cast-glass box ‘floating’ above the perimeter wall. Utilising a mixture of clear and translucent panels, the movement within the studios will present a constantly changing appearance: a living canvas which will, through shadow and silhouette, animate the elevation by day and night

© Guy Archard
© Guy Archard

Product Description. The architectural concept was a glass box - containing activity studios and fitness - over a concrete box containing a pool. The glazing to the upper box needed to be translucent with limited transparency to provide privacy, and insulation to provide thermal efficiency. Self-supporting, frameless Profilit panels were used - sandblasted and clear – which fulfilled these objectives. 

Project gallery

See all Show less

Project location

Address: Hammersmith, London W6, United Kingdom

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Latymer Upper School Sports Centre / FaulknerBrowns Architects" 21 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/797481/latymer-upper-school-sports-centre-faulknerbrowns-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.