the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Dining Hall
  4. France
  5. SAM architecture
  6. 2015
  7. Bruyère High School Cafeteria Refurbishment / SAM Architecture

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Bruyère High School Cafeteria Refurbishment / SAM Architecture

  • 15:00 - 27 October, 2016
Bruyère High School Cafeteria Refurbishment / SAM Architecture
Bruyère High School Cafeteria Refurbishment / SAM Architecture, © Charly Broyez
© Charly Broyez

© Charly Broyez © Charly Broyez © Charly Broyez © Charly Broyez + 24

  • Architects

  • Location

    31 Avenue de Paris, 78000 Versailles, France
  • Architect in Charge

    Boris Schneider, Guillaume Picard, Aurélien Clovis

  • Area

    1528.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Structure and HBAC

    Mizrahi
  • Industrial kitchen design office

    Process Cuisine
  • Construction firms

    SNRB (general contractor)
  • Carpentry

    Métalobil
  • Kitchen Equipment

    Ragueneau
  • Modular Construction

    Illico
  • More Specs Less Specs
© Charly Broyez
© Charly Broyez

Text description provided by the architects. La Bruyère high school is composed of four buildings erected at different times. The school canteen was achieved in 1980 as an extension of the historical building constructed at the end of the nineteenth century. As the high school is built on a steep slope site, the canteen is half buried and enlightened only by zenithal openings. 

© Charly Broyez
© Charly Broyez

The purpose of the operation is the kitchen’s upgrading, the creation of a second line of distribution to respond to an increase of requests and the refurbishment of the teachers and students’ refectory. The school restaurant takes place in a 70m long, 14m wide and 6m high volume divided into three parts : the kitchen East, the refectory West and in the center the distribution line, the laundry and access to garden by the roof terrace. 

Plan
Plan

The main asset of the project is the realization of a mezzanine at the center of the volume: first it allows spreading the flows coming from the roof of the refectory on both lines of distribution and avoiding crossing flows out of the restaurant, while ensuring continuity between the kitchen and the canteen for the staff. Afterwards, the mezzanine provides an additional relaxing and meeting space, offering a stunning view on the refectory throughout large windows. 

© Charly Broyez
© Charly Broyez

The project stands out for the implementation of two wooden parts, in birch precisely, defining the atmosphere and different spaces: on one hand, the balloon frame false ceiling that connects the refectory with the mezzanine and on another hand, the alcove which forms the teachers’ dining hall. 

© Charly Broyez
© Charly Broyez

These two elements aim to qualify each space in a different way while providing a reading of the existing volume the widest and most generous way possible. This is why, the teachers’ dining room was designed as a cocoon within the students’ refectory, a cocoon formed by a two meter high furniture both visual barrier and seat. Meanwhile, the false ceiling is lowered as if it was drawn above the alcove, providing more privacy to this space and improving the acoustic features. 

Section
Section

The game between the two components, ceiling and alcove, offers an alternative to the traditional partitioning by proposing a richer and more subtle relationship between the two refectories, redefining thereby the concepts of intimacy and communication. 

© Charly Broyez
© Charly Broyez

The expression of raw materials – colorless varnished wood, polished concrete floor et galvanized railings, the care giver to their implementation as well as the visibility of the structure and of the technical bodies express the particular attention to the raw material, the one that was already there, the one used to build and which is too often hidden from public view. The ceiling is like a veil that shows what is going on behind the scenes.

Detail
Detail

Product Description. The principal material of this project is the birch plywood, used for the false ceiling and the alcove of the teacher’s refectory. The digital die-cutting of the birch plywood panels made it possible to achieve in an economic way the complex geometry of these two elements. 

© Charly Broyez
© Charly Broyez

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Bruyère High School Cafeteria Refurbishment / SAM Architecture" 27 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/797474/bruyere-high-school-cafeteria-refurbishment-sam-architecture/> ISSN 0719-8884
© Charly Broyez

Bruyère 高中餐厅翻新 / SAM Architecture