Chaparral Rural School / Plan:b arquitectos

Chaparral Rural School / Plan:b arquitectos

© Alejandro Arango © Alejandro Arango © Alejandro Arango © Alejandro Arango + 38

  • Area Area of this architecture project Area:  995
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2015
  • Photographs Photographs:  Julián Castro, Alejandro Arango
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: ALUCLASS, Corona, D&D, Indural, LUXYCON, MANOPLAS, SARRARI
  • Project Manager:Felipe Mesa, Federico Mesa
  • Team:Esteban Hincapié, Carlos Blanco, Laura Kate Correa, Maria Clara Osorio
  • Construction:C.A.S.A.
  • Client:Fundación Fraternidad
  • Photographer:Alejandro Arango, Julián Castro
  • Precio:$1.482.000/sqm (Colombian Peso)
  • Elevation (Above Sea Level):2150 m
  • Temperature:13 / 24°C
  • Facing:North - South
  • Direction Of Wind:South East
  • City:Vereda Chaparral
  • Country:Colombia
More SpecsLess Specs
© Alejandro Arango
© Alejandro Arango

Text description provided by the architects. This project consists of replacing a school in bad conditions for a new building, using the same plot of land on Chaparral lane in the Municipality of San Vicente Ferrer located in the central mountain range, at 2150m above sea level and a two-hour bus journey from Medellin. It is a rural school for the children of the farmers of the region.

© Alejandro Arango
© Alejandro Arango
Planta 1
Planta 1
© Alejandro Arango
© Alejandro Arango

The new building is built on the footprint of the previous one, it prevents from touching some areas with unstable ground, and it consolidates as a perimeter that avoids using external fences and lifts like a polygonal wall that incorporates the program of classrooms and services, prolonged by the ramp and the stairs towards the play area, opening to the rural landscape. On its south face, it is hermetic to control the noise and dust from the nearby rural road, but on its north face it opens to the far away exterior of greenhouses and crops over the mountainside.

© Alejandro Arango
© Alejandro Arango
Planta 2
Planta 2
© Alejandro Arango
© Alejandro Arango

This is a project with a limited budget, for which reason we opted for cheap, hard-wearing and low maintenance materials: walls in concrete blocks in earth colors, floors in concrete or stone paving, metal handrails and bars… tones and materials similar to the ones used in the region, in contrast with the color of the vegetation and crops.

© Alejandro Arango
© Alejandro Arango
Axonométrica
Axonométrica
© Alejandro Arango
© Alejandro Arango

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Vda. Chaparral, San Vicente, Antioquia, Colombia

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Chaparral Rural School / Plan:b arquitectos " [Institución rural Chaparral / Plan:b arquitectos ] 17 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/797301/chaparral-rural-school-plan-b-arquitectos> ISSN 0719-8884
© Julián Castro

查帕拉尔乡村学校 / Plan:b arquitectos

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.