the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Retail
  4. China
  5. Team BLDG
  6. 2015
  7. Inside the Cloud / TEAM_BLDG

Inside the Cloud / TEAM_BLDG

  • 22:00 - 13 October, 2016
Inside the Cloud / TEAM_BLDG
Inside the Cloud / TEAM_BLDG, © Eiichi Kano
© Eiichi Kano

© Eiichi Kano © Eiichi Kano © Eiichi Kano © Eiichi Kano + 25

  • Architects

    TEAM_BLDG
  • Location

    Shanghai, China
  • Architect In Charge

    Xiao Lei, Wang Jin
  • Area

    649.0 m2
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Collaborators

    Yang Yuqiong, Pedro Manzarno Ruiz, Giacomo Volpe, Bai Lu, Jin Xin, Zhang Tao (MOG Design), Jin Kuramoto & Ishibashi Tadahito (Balance Design)
  • More Specs Less Specs
© Eiichi Kano
© Eiichi Kano

Text description provided by the architects. This sales center locates near the famous water town Zhujiajiao of Qingpu District in Shanghai, about 50 minutes's way from the downtown by car. In such a quiet and natural environment with frondent trees around, TEAM_BLDG takes the connection between interior and outdoor spaces as the original intention of design.

© Eiichi Kano
© Eiichi Kano

Due to some restrictions on the time schedule and budget, TEAM_BLDG try to create a new kind relationship among the indoor space, out-door space and landscape in the simplest way. 

© Eiichi Kano
© Eiichi Kano

They chose a special kind of aluminum grille frame with different height as the architectural expression of "cloud", meanwhile this special frame makes a unconventional division on these several layers of space on the facade, which just meets the intention of this project. For example,they expand the use of grille not only on the facade but also the groud part, on the one hand, the ground part surrounded by grille becomes the courtyard; on the other hand, the 1st floor’s vitreous facade become completely transparent, makes indoor and outdoor’s segment more ambiguous.

© Eiichi Kano
© Eiichi Kano

SCREEN – outside the cloud

Since the main entrance of the residential area and the sales center is connected by a circuitous bridge, every visitor has to walk through about 200 meters way to reach the sales center.

© Eiichi Kano
© Eiichi Kano

In order to provide this journey more interesting visual experience, TEAM_BLDG also use parametric software to design the grille. They rotate each aluminum strip with different angles to get the view changed with visual point. In the process of visitors gradually approaching the building, the surface of the building also has a virtual and actual change subtly and interestingly, bring visitors step moving scene with the feeling of veiled in mist.

© Eiichi Kano
© Eiichi Kano

WATER COURTYARD – inside the cloud

After entering the courtyard, there is a 5 square meters’ small stage which is inspired by the local traditional custom called ‘village opera on water stage’. Normally this traditional opera stage is surrounded by water, and audience sits in the boat facing the stage. Then in TEAM_BLDG’s design, the stage is surrounded by 2 steps of waterscape and seats inbetween, it aims to bring visitors be personally on the scene of enjoying the performance on water.

© Eiichi Kano
© Eiichi Kano

INTERIOR

As a sales center, client hopes to arrange more rest and communicating space except the basic commercial use space. In order to meet this demand, TEAM_BLDG put a super giant bookshelf as a layer connects partial space between 1st and 2nd floor. This multi-functional bookshelf plays an quite important role in the whole interior space that it is not only as a wall to separate business and leisure area, but also the staircases from 1st to 2nd floor as well as 2nd to 3rd floor together with the bar part are both part of this bookshelf, moreover, the connecting part between bookshelf and floor ‘grows’ out many seats for visitors to take a rest.

© Eiichi Kano
© Eiichi Kano

During the way from 2nd floor 3rd floor, visitors will go through a narrow and isolated space then suddenly entering a open bright gallery. In addition, the continued use of wood and cement starting from the 1st floor separate this gallery space into two parts, which also makes a rather clear division for the function use.

© Eiichi Kano
© Eiichi Kano

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Team BLDG
Office
Cite: "Inside the Cloud / TEAM_BLDG" 13 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/797234/inside-the-cloud-team-bldg/> ISSN 0719-8884
© Eiichi Kano

青云里居住艺术馆 / TEAM_BLDG

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.