the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Housing
  4. Italy
  5. Barreca & La Varra
  6. 2015
  7. Melloni / Barreca & La Varra

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Melloni / Barreca & La Varra

  • 09:00 - 6 November, 2016
Melloni / Barreca & La Varra
Melloni  / Barreca & La Varra, © Carola Merello
© Carola Merello

© Carola Merello                © Carola Merello                © Carola Merello                © Carola Merello                + 28

  • Architects

  • Location

    Via Macedonio Melloni, 20129 Milano, Italy
  • Architects in Charge

    Gianandrea Barreca, Giovanni La Varra
  • Area

    942.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Construction Design

    Alberto Grazzi
  • Collaborator

    Chiara Capponi
  • Construction

    Cospe
  • Client

    Sevenbricks srl
  • More Specs Less Specs
© Carola Merello
© Carola Merello

Text description provided by the architects. Schizopherenic facades, contrasting in a single building located at the center of Milan, Italy.

© Carola Merello
© Carola Merello

The Milanese studio Barreca & La Varra decides to improve a buildings facades which was constructed around 1930s with a late 19th century style in the center of Milan, on Via Melloni. 

© Carola Merello
© Carola Merello
Elevation
Elevation
© Carola Merello
© Carola Merello

The building consists of 4 floors, plus a basement and an attic. The old look of the building had a brusque façade facing the street and a banal ordinary interior. Overtime, a lift shaft had been added which was not matching with the previous architectural characteristics of the building. 

© Carola Merello
© Carola Merello
Section
Section
© Carola Merello
© Carola Merello

Rather than trying to make the parts look the same, Barreca & La Varra decided to point out their differences with a new design. The ordinary look of the southern façade, facing to the street changed by adding a hidden long terrace that completes the style of the north façade, facing the interior of the building. This look was approached by designing a series of false windows that are cut out from the horizontal sunshade, leaving the attic level set back, there was space created to form a long balcony. 

Axonometric 2
Axonometric 2

On the other hand, in order to be able to create a larger space for the residents Barreca & La Varra decided to enlarge the north façade, facing the interior of the building two meters towards the courtyard, respecting the distance of other buildings on the block. The façade was framed with interconnecting steel rectangular structures painted in dark grey that divides the façade into grids and points out the visual differences between the spaces with and without balconies. Having a single flow on the façade brought a compact, solid look into the whole design of the building.

© Carola Merello
© Carola Merello

This difference between the two facades, called “controlled schizophrenia” by the architects, draws attention to the traditional and the reassuring style of the historical city while dedicating an “open air” room for the residents to complement their space. 

© Carola Merello
© Carola Merello

Product Description:

  • Addition façade was built in order to create extra space for the elevator and the balconies. 
  • Standard profile was used to create grids. Grids are designed with steel tubes to create frames for each balcony facing the court yard.
  • Due to the lack of space, using steal was an easier and faster option to apply. It simplifies the process and reduces the time of the construction.
  • Adding a hidden long terrace by designing a series of false windows that are cut out from the horizontal sunshade, leaving the attic level set back

© Carola Merello
© Carola Merello

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Melloni / Barreca & La Varra" 06 Nov 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/797144/melloni-barreca-and-la-varra/> ISSN 0719-8884