the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Germany
  5. MIND Architects Collective
  6. 2016
  7. SCL – Holzmassivhaus / MIND Architects Collective

SCL – Holzmassivhaus / MIND Architects Collective

  • 04:00 - 10 October, 2016
SCL – Holzmassivhaus / MIND Architects Collective
SCL – Holzmassivhaus / MIND Architects Collective, © Nick Frank
© Nick Frank

© Nick Frank	© Nick Frank	© Nick Frank	© Nick Frank	+ 29

© Nick Frank
© Nick Frank

Text description provided by the architects. Bischofsheim is a community of around 12,000 located in a central suburban area between Mainz, Wiesbaden and Frankfurt.

© Nick Frank
© Nick Frank

An ecological new solid wood structure (cross-laminated timber manufactured by KLH Austria) with flexible usage was to be built on a small plot with two old garages in a densely built up town centre.

© Nick Frank
© Nick Frank

The dream of the client was also to move his office back to where he lived and to nevertheless take advantage of all the urban possibilities of modern, contemporary work (co-working) in a small space and in a small village. In addition, the new structure was expected to offer cost security, also with a view to a potential later sale or a reduction in the size of the office. Sustainability was to be a key consideration in all areas.

© Nick Frank
© Nick Frank

The first step was to outline and discuss in detail the complex requirements of the client, as well as to meet the urban development and building code regulations and to make use of their potential.

Section
Section

One requirement was that the new structure be built on the right boundary directly beside the neighbouring building in line with the housing row. To the rear, approval from the neighbours would have been required for the development on the boundaries.

© Nick Frank
© Nick Frank

The new structure had to be built directly on the street, while access to the building had to be set back from the road.

© Nick Frank
© Nick Frank

The guiding principle for the design was flexibility and spatial relations both inside and out within a small space.

The building itself was to have the appearance of unobtrusive but carefully thought-out modern simplicity and a reduction of materials, allowing a versatile and flexible appearance. A form that is not abstract and that does not fight for attention, but meshes into the urban context.

© Nick Frank
© Nick Frank

The building was designed in such a way that public and private rooms were created. The heart of the building with its bookshelves filling a wall across three stories fulfilled building code regulations and provided a direct connection to the neighbouring building.

© Nick Frank
© Nick Frank

The building jumps back and creates a private, protected inner courtyard, which opens up the view when entering the building through the transparency of the floor-to-ceiling windows on the ground floor and offers unexpected sight lines.

© Nick Frank
© Nick Frank

The ground floor with its open areas, which can be divided with curtains, is used as a common area for meetings, a kitchen and workshops.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

The first and second floors, on the other hand, offer the individual open offices a sense of intimacy and focus. The intermediate areas are used as communication areas, with the heart of the building with its communal storage area forming the central link.

© Nick Frank
© Nick Frank

From a long-term perspective, the interior with its separate cores is designed in such a way that the house could be easily transformed into a pure or partial residential building at any time.

1st Floor Plan
1st Floor Plan

The deliberately exclusive use of wood as a construction, insulating and aesthetic material both inside and out was intended to meet the guiding principles of sustainability and simplicity.


© Nick Frank
© Nick Frank

View the complete gallery

About this office
MIND Architects Collective
Office
Cite: "SCL – Holzmassivhaus / MIND Architects Collective" 10 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/796894/scl-nil-holzmassivhaus-mind-architects-collective/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Nick Frank

SCL住宅/ MIND Architects Collective

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.