the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. United Kingdom
  5. Mark Fairhurst Architects
  6. 2016
  7. Cooperative Housing Scheme / Peter Barber Architects + Mark Fairhurst Architects

Cooperative Housing Scheme / Peter Barber Architects + Mark Fairhurst Architects

  • 12:00 - 10 October, 2016
Cooperative Housing Scheme / Peter Barber Architects + Mark Fairhurst Architects
Cooperative Housing Scheme / Peter Barber Architects + Mark Fairhurst Architects, © Morely von Sternberg
© Morely von Sternberg

© Morely von Sternberg © Morely von Sternberg © Morely von Sternberg © Morely von Sternberg + 22

  • Planning Design

    Peter Barber Architects
  • Client/Developer

    On the Rise Housing Co-operative
  • Contractor/Developer

    Kuropatwa Ltd.
  • Structural Engineer

    Hall Davis Consulting Engineers
  • M&E Engineers

    Mandick Waring Consulting Engineers
  • CDM Coordinator

    Andrew Worsley
  • Party Wall Surveyor

    GKR Associates
  • Acoustic Consultants

    KP Acoustics
  • Energy Consultants

    Mandick Waring Consulting Engineers
  • Landscape Architect

    Buckley Design Associates
  • More Specs Less Specs
© Morely von Sternberg
© Morely von Sternberg

Text description provided by the architects. Mark Fairhurst Architects were appointed in 2014 by Kuropatwa Ltd. the developer/ contractor for the technical design of the 16 residential apartments at Hafer Road, we were challenged to deliver what was a relatively complex concept design by Peter Barber Architects.

First Floor Plan
First Floor Plan
© Morely von Sternberg
© Morely von Sternberg

Located in the London Borough of Wandsworth close to Clapham Common and Lavender Hill, 4-8 Hafer Road is a cooperative housing development replacing 8 existing flats on a former bomb damaged site with 4 maisonettes and a further 12 residential units.

© Morely von Sternberg
© Morely von Sternberg

A new basement provides accommodation for maisonettes naturally lit via two external courtyards to the rear and a continuous light well to the front spanned by entrance bridges to the maisonettes and communal entrances, two stair cores giving access to 8 flats above. Flats are arranged with dual aspects with a combination of external terraces, projecting balconies and recessed terraces at roof level surmounted by a biodiverse brown roof with PV cells for renewable energy.

Section
Section

We developed the detailed design to ensure the successful realization of the scheme and to incorporate the different design requirements of the end users, more challenging than a conventional developer led scheme. Various design enhancements were made to the glazing, internal layouts and finishes during the technical design stage.

© Morely von Sternberg
© Morely von Sternberg

The building was constructed in in-situ reinforced concrete frame with light gauge galvanised steel structural framing system for the external brick cavity wall support. This allows substantial thermal insulation and flexibility in opening positions for various window types and concealing rainwater down pipes within the external wall construction so as not to disrupt the neatness of the façade and internal space.

© Morely von Sternberg
© Morely von Sternberg

The residents were keen to increase views and natural daylight to the rooms surrounding the courtyard. External basement staircases, originally conceived as part of the bespoke fire strategy, were omitted and lobbies introduced at ground floor along with glazed screens to the living spaces.

© Morely von Sternberg
© Morely von Sternberg

The original courtyard glazing, designed as a matrix of smaller composite framed window panels, were replaced with a structural glazed curtain walling system allowing unobtrusive floor to ceiling glass complimented with full height sliding doors with glazed balustrades; the opening up of the courtyard allowing one owner to install a green wall with water feature.

© Morely von Sternberg
© Morely von Sternberg

Larger glazed panels were introduced to the rear gardens along with bi-parting sliding doors. A similar approach was taken to the design of the oriel windows with the opening sash relocated to the side panels to create a single sheet of glazing creating the ‘gold fish bowl’ effect.

© Morely von Sternberg
© Morely von Sternberg

Brick detailing was critical to the final appearance of the building this included integrating the differing window reveal depths. The brick balconies were altered during the original planning process due to the planners concern about the bulk of full brick balustrades facing the road therefore the front balustrades were revised to steel railings.

© Morely von Sternberg
© Morely von Sternberg

The high quality finish of the building was due to the contractor’s ability to offer a bespoke service to the residents allowing them to vary the internal finishes including the cabinets, tiling and sanitary wear. Our collaborative relationship with the contractor and expertise as an RIBA Chartered Practice enabled us to understand the complexity of the planning design and detail sympathetically to the original design intent

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Cooperative Housing Scheme / Peter Barber Architects + Mark Fairhurst Architects" 10 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/796881/cooperative-housing-scheme-mark-fairhurst-architects/> ISSN 0719-8884