the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. Russell Jones
  6. 2012
  7. Westbourne Grove / Russell Jones

Westbourne Grove / Russell Jones

  • 09:00 - 13 October, 2016
Westbourne Grove / Russell Jones
Westbourne Grove / Russell Jones, © Hélène Binet
© Hélène Binet

© Hélène Binet © Hélène Binet © Hélène Binet © Hélène Binet + 27

  • Architectural Assistants

    Sofia Ferreira, Malcolm Thorpe, Melissa Beasley, Eleni Makri and Ross Tredget Structural design by Jonathan Douglas, of Douglas Kenney Consulting Engineers Building Services by John Treadgold, of Technical Solutions
  • Party Wall Surveyor

    Andrew Rysdale, of Robert Martell and Partners
  • Building Contractor

    Task Services, London
  • Client

    Private
  • More Specs Less Specs
© Hélène Binet
© Hélène Binet

Text description provided by the architects. The initial brief for a largely unrefurbished Victorian house on the South Side of London’s Westbourne Grove, centred around establishing a new family home for two adults and their young children. During the course of the project the family expanded from two children to four. Behind the original façade, the buildings circulation, rear form and fenestration limited the development of a new section able to generate enough space for a growing family.

Elevations
Elevations

The resulting project involved the complete demolition of all original accommodation behind the front façade, and substantial excavation to facilitate the new proposal.

© Hélène Binet
© Hélène Binet

The original half landing and cross wall configuration was superseded by vertically stacked circulation over six levels, and more generously proportioned and planned spaces. The living and dining area, over two levels, are linked by a double height gallery and motorized door, which opens directly onto a rear courtyard. Family accommodation extends beyond the new lower ground level up to the Westbourne Grove pavement.

Section
Section

Level 1 is dedicated to the Master suite, with the upper levels accommodating the 4 children. The carefully considered simple palette of materials have been chosen to absorb and reflect light and provide continuous surfaces for the clients substantial art collection. Florentine Pietra Serena limestone is used throughout the living spaces and bathrooms, and grey oiled Oak is the primary floor surface in all bedrooms.

© Hélène Binet
© Hélène Binet

View the complete gallery

Cite: "Westbourne Grove / Russell Jones" 13 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/796806/westbourne-grove-russel-jones/> ISSN 0719-8884
© Hélène Binet

伦敦Westbourne Grove 家庭住宅 / Russel Jones