the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Sweden
  5. Joliark
  6. 2016
  7. Stora Sjöfallet / Joliark

Stora Sjöfallet / Joliark

  • 02:00 - 6 October, 2016
Stora Sjöfallet / Joliark
Stora Sjöfallet / Joliark , © Joliark / Torjus Dahl
© Joliark / Torjus Dahl

© Note Design Studio © Note Design Studio © Note Design Studio © Note Design Studio + 32

  • Architects

  • Location

    Husarviksgatan 16, 115 42 Stockholm, Sweden
  • Architect in Charge

    Per Johanson
  • Area

    3000.0 sqm
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Project Team

    Susanna Dahl, Charlotte Larsson, Cornelia Lindlöf
  • Client

    Byggnadsfirman Viktor Hanson
  • More Specs Less Specs
© Note Design Studio
© Note Design Studio

Text description provided by the architects. Located in green surroundings, right next to the beautiful Husarviken river, this new residential building offers sustainable and attractive housing in one of Europe's most extensive city-development areas in Norra Djurgårdsstaden, Stockholm. The housing block, designed by Joliark and commissioned by Byggnadsfirman Viktor Hanson, is part of the process of transforming former industrial land into a high-profile environmental-friendly neighbourhood.

© Note Design Studio
© Note Design Studio

The design is based on as few material components as possible – sculpturing a bold, comprehensible and structural grammar. Large horizontal and vertical concrete elements highlights the framework which comprises 30 apartments in various sizes. Each apartment faces the river with large glass openings, dissolving the boundary between building and nature. 

© Note Design Studio
© Note Design Studio

The allocation of each dwelling is revealed in the north facade where the accompanying balconies compose a sharp architectural theme. The smallest units are situated at ground level, larger single- decks above and duplexes on top. All apartments in this stacked-row-house structure is accessed either through the indoor entrance hallway, the courtyard level or an entrance balcony on the south side. 

© Joliark / Torjus Dahl
© Joliark / Torjus Dahl
Diagram
Diagram
© Note Design Studio
© Note Design Studio

The elongated volume is divided in two parts where the in-between space functions as a common foyer with indoor bicycle parking and two elevators connecting all entrance floors. 

© Note Design Studio
© Note Design Studio

The characteristic roof landscape is given by - conceptually - slicing and folding up the roof slab, creating triangular wing flaps that are facing the sun. Solar panels placed on the wings catches the sunlight energy. The roof wings also function as a natural distributor of light to the duplexes and serve as physical connections to the private roof terraces. The terraces provide spectacular views of Djurgården recreational area and the archipelago. 

© Note Design Studio
© Note Design Studio
Section
Section
© Note Design Studio
© Note Design Studio

All complementary building parts such as canopies, stairs, railings and the access balcony appear as an external web made out of galvanized steel. The shifting of materials from steel to concrete, draws a border between public and semi-private outdoor space, close to the façade, on the south-facing access balcony. 

Plan 2
Plan 2

Wooden window frames and greenery softens the otherwise bare materials, characteristic of the building. The gables hold nets for climbing plants and the roof is partly covered with sedum to delay rainwater. 

© Note Design Studio
© Note Design Studio

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Joliark
Office
Cite: "Stora Sjöfallet / Joliark " 06 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/796720/stora-sjofallet-joliark/> ISSN 0719-8884
© Joliark / Torjus Dahl

Stora Sjöfallet 公寓 / Joliark

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.