the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. High School
  4. Portugal
  5. Appleton e Domingos Arquitectos
  6. 2009
  7. Santa Maria High School / Appleton e Domingos Arquitectos

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Santa Maria High School / Appleton e Domingos Arquitectos

  • 05:00 - 3 October, 2016
Santa Maria High School / Appleton e Domingos Arquitectos
Santa Maria High School / Appleton e Domingos Arquitectos, © Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

© Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG © Fernando Guerra | FG+SG + 19

  • Collaborators

    Christophe Tilliet, Inês Blanc de Sousa, Pedro Borges, Rita Barbosa, Inês Piedade, Diogo Camilo
  • Structure

    A2P Consult
  • Water and Sewerage

    Termifrio
  • Electricity and Comunications

    Copreng
  • Landscape architecture

    Nélia Martins e João Junqueira, arquitectos paisagistas
  • More Specs Less Specs
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Text description provided by the architects. This project was for the renovation and expansion of a school originally designed by architect Maria do Carmo Matos. The renovation was part of the governmental program for the renewal of the public secondary schools promoted by Parque Escolar, E.P.E. 

Diagram
Diagram

The original project, a multi detached modular building school, pioneered a larger governmental program designed during the 60/7o’s decades to respond to the scarce public school network offer. Those were very pragmatic and cost-effective projects to apply in a very large scale in different sites all over the Portuguese territory.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Given the limited size of the land and the school’s great need to increase indoor area – to about twice the existing capacity – it was decided to densify the set by demolishing only the single-storey buildings and creating new two-story ones, maintaining and renovating all other preexisting buildings. This densification and the construction of a large concrete canopy articulating and connecting every building, helped to transform the interstitial space between buildings in a sequence of patios promoting outdoor use and activities.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG
Plan
Plan
© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The preserved buildings contain mainly classrooms. The old gym is now the canteen and cafeteria. New buildings were designed for the library, auditorium, labs, and sports facilities. The new reception and library building was designed facing the street creating a new urban front that didn’t exist.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

The most interesting features of the existing buildings were preserved – the stairs, the exotic wood window frames, the entrance doors and the precast concrete grids – updating their performance but preserving their character and authenticity. The architectural language and materials used in the new constructions were inspired by the school’s original project and existing buildings, promoting great unity to the whole.

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

On existing and new buildings, roofs were redesigned enabling the integration of the large technical areas required nowadays. Each roof has an overhead natural light entrance in the centre of the building serving also as a maintenance access to the machines on top.  

© Fernando Guerra | FG+SG
© Fernando Guerra | FG+SG

Those wooden structure “hats”, crowned with wooden window skylights are waterproofed with a “skin” of large squared asphalt shingles/scales. These very expressive elements, discrete from the ground level, proved themselves essential for the definition of a coherent and unified image of the set and for the control of the views towards the school from the hillsides of Serra de Sintra, where it is located.

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Santa Maria High School / Appleton e Domingos Arquitectos" 03 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/796442/santa-maria-high-school-appleton-e-domingos-arquitectos/> ISSN 0719-8884
© Fernando Guerra | FG+SG

Santa Maria High School / Appleton e Domingos Arquitectos