the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Schools
  4. Brazil
  5. Base Urbana
  6. 2015
  7. School in Alto de Pinheiros / Base Urbana + Pessoa Arquitetos

School in Alto de Pinheiros / Base Urbana + Pessoa Arquitetos

  • 15:00 - 6 October, 2016
School in Alto de Pinheiros / Base Urbana + Pessoa Arquitetos
School in Alto de Pinheiros / Base Urbana  + Pessoa Arquitetos, © Pedro Vannucchi
© Pedro Vannucchi

© Pedro Vannucchi © Pedro Vannucchi © Pedro Vannucchi © Pedro Vannucchi + 13

  • Architects

  • Location

    Alto de Pinheiros, São Paulo - State of São Paulo, Brazil
  • Architect in Charge

    Catherine Otondo (Base Urbana), Marina Grinover (Base Urbana), Jorge Pessoa (Pessoa Arquitetos)
  • Area

    796.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Team

    Florencia Testa, Leandro Leão, Lívia Marquez, Luisa Fecchio, Matheus Tonelli, Tânia Helou, Tiago Testa, Patricia Mieko
  • Management and Construction

    Marcondes Ferraz Engenharia
  • Foundation

    Geobrax
  • Wood Structure

    Ita Construtora
  • Steel and Concrete Structure

    Stec Do Brasil
  • Hidraulic and Eletric Installation

    Elaine Hammoud E Jds Projetos
  • More Specs Less Specs
© Pedro Vannucchi
© Pedro Vannucchi

Text description provided by the architects. The Project brief determined that the time allotted to finish the building should guide the design concept: the schedule was 150 days to build a 790m2 school.

© Pedro Vannucchi
© Pedro Vannucchi
Floor Plan
Floor Plan
© Pedro Vannucchi
© Pedro Vannucchi

Thus build-ability and construction logistics which are usually analysed in a basic later phase had to be taken into account from the very first studies.

© Pedro Vannucchi
© Pedro Vannucchi

The architectural design concept was anchored on simultaneous building plans: the concrete structure that would span longer voids  (11 x 8 meters) and hold the sports courts on the top floor. The top slab was to be supported by metal profiles and since there was no time to wait for the concrete slab to set in place, we used a pre-formed slab.

Section
Section

Finally, a wooden structure would line the inside, shaping the bulk of the building itself.

© Pedro Vannucchi
© Pedro Vannucchi

After the concrete structure and the pre-formed slab were in place, two different work plans were carried out. On one hand, setting up  the wooden structure which would shape the classrooms, patios, library and on the other hand laying the top cover over the concrete slab. As these two systems were being completed in parallel, precious time was saved.

© Pedro Vannucchi
© Pedro Vannucchi

From then on, work progressed fast and efficiently. The materials used for that phase of the building were all pre-manufactured: cement plates, melanin laminated panels (TS) and dry walls. In other words, a dry building process was used.

Floor Plan
Floor Plan
Floor Plan
Floor Plan

Using pre-cut wood to build the main body of the building was of the essence to reach our goals. Wooden structures demand “to the inch” precision   to be properly installed. It had to fit the concrete voids and there was no time for further measurements. That constraint was the guiding principle for the whole work. In other words, the use of wood determined the overall character of the building, adding to the agility of the work and to financial resources and time savings.

© Pedro Vannucchi
© Pedro Vannucchi

Also, beyond any other constructive considerations, wood by itself adds visual beauty and tactile comfort to the space. The good use of natural resources evokes the idea of nature preservation and environment. These are important values to a school that intends to have an extremely practical, and at the same time agreeable pedagogical space that enhances communications between the students, the environment and the learning experience.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Base Urbana
Office
Pessoa Arquitetos
Office
Cite: "School in Alto de Pinheiros / Base Urbana + Pessoa Arquitetos" 06 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/796398/school-in-alto-de-pinheiros-base-urbana-plus-pessoa-arquitetos/> ISSN 0719-8884
© Pedro Vannucchi

Alto de Pinheiros的学校 / Base Urbana + Pessoa Arquitetos