Quique Dacosta's Restaurant / GG Architects

Quique Dacosta's Restaurant / GG Architects

Quique Dacosta's Restaurant  / GG Architects - Image 2 of 19Quique Dacosta's Restaurant  / GG Architects - BeamQuique Dacosta's Restaurant  / GG Architects - Table, LightingQuique Dacosta's Restaurant  / GG Architects - Countertop, Chair, Beam, Handrail+ 19

  • Design Team : Adina Burlacu
  • Lighting : Carlos Tomás
  • Architect In Charge : Maria Jose Mora
  • Project Architect : Quique Dacosta, Jose Ramon Tramoyeres, Javier Cortina
  • City : Dénia
  • Country : Spain
More SpecsLess Specs
Quique Dacosta's Restaurant  / GG Architects - Shelving, Chair
© Alfonso Calza

Text description provided by the architects. The project is a collaboration between Quique Dacosta food design lab and ggarchitects.

Quique Dacosta food design lab is a Dacosta initiative to create synergies with the food industry. 

Quique Dacosta's Restaurant  / GG Architects - Image 14 of 19
© Alfonso Calza

The spatial concept parts from a gastronomic concept, Dacosta’s landscapes, therefore the tectonics of the space are generated as a three-dimensional topologic cut with landscapes invading every constructive element: tables, ceilings and walls.

Plan

The strategy is to sublimate the purpose of objects, disappearing the boundaries between space, function and decoration. Additionally, as a result of the experience gained from collaborating with Porcelanosa, the home kitchen line is born. In this sense, the launch is double: Dacosta opens his creativity studio on the one hand and, secondly, releases into the market a kitchen line on the other, making possible for people to enjoy the same technology and technical solutions that Dacosta uses in his restaurant.

Three concepts have been worked on, which can be extrapolated to domestic kitchens:

  • A central table as both sculptural and decorative element, a black Krion table in this case, where the restaurant’s culinary creativity is worked on, and also used as a dining table. 

Quique Dacosta's Restaurant  / GG Architects - Table
Gif 1

  • Technical ceiling, a ceiling with white Krion sheets generates a landscape that holds a large amount of technology for space setting, such as the extractor hood, conditioning system, lighting and sound; the goal was to provide the space maximum versatility. In order to meet both creative and functional needs, both lighting and sound are integrated in the network and are domotically controlled. The near 2000 watts (total) of LED lighting are controlled by a dual system consisting of a DMX protocol touch panel that allows the creation and storage of multiple variations in the parameters control that shape the scenes. Likewise, unified control of lighting and sound (consisting of 4 hi-fi speakers) is possible through a tablet, allowing mobility within the space without relinquishing total control over technology.

Quique Dacosta's Restaurant  / GG Architects - Image 12 of 19
© Alfonso Calza

  • Cabinet doors-walls, the cabinets hold the rest of the equipment. A sliding and folding closures system has been used in this case so that, when closed, technology remains hidden and, when open, doors disappear.

Quique Dacosta's Restaurant  / GG Architects - Table, Lighting
© Alfonso Calza

Two strategies have been used in the doors-walls: the rear wall is mirrored in order to enlarge the space and the lateral walls are a topographic cross section that creates a continuous landscape with the ceiling. 

IN THE RESTAURANT

The traditional restaurant operates under a two-speed rhythm, two worlds: kitchen and lounge. This articulation may be very different, from complete separation to confinement, but there’s always a table and kitchen. Until now, perhaps, the chef’s table was the closest element to the kitchen, since eating usually took place within that space. 

Quique Dacosta's Restaurant  / GG Architects - Image 11 of 19
© Alfonso Calza

A further step has been taken in the creativity studio, since we’re no longer talking about a table within the kitchen but, instead, eating in this same place. The main area where meals are cooked and research takes place is also used for eating; in this sense, the guest is able to be  with Dacosta.

Quique Dacosta's Restaurant  / GG Architects - Table, Windows, Sink
© Alfonso Calza

The chef becomes more approachable as he maintains direct contact with diners, whom while being in the kitchen come into contact with the very act of cooking. This fact certainly breaks new ground and amplifies the dining experience. 

Quique Dacosta's Restaurant  / GG Architects - Beam
© Alfonso Calza

DOUBLE VECTOR

The creativity studio represents a new stage in the design-gastronomy relation. Thanks to Quique Dacosta food design lab, a double vector is established in which design not only affects and interacts with gastronomy, as has happened in the past, but the chef himself influences and creates through his food design lab, building a new relationship with the industry. 

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Dénia, Alicante, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Quique Dacosta's Restaurant / GG Architects" 08 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/796336/quique-dacostas-restaurant-gg-architects> ISSN 0719-8884

© Alfonso Calza

Quique Dacosta餐厅 / gg architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.