the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Fire Station
  4. France
  5. Studio Gardoni Architectures
  6. 2016
  7. Fire Station in Chamonix-Mont Blanc Valley / Studio Gardoni Architectures

Fire Station in Chamonix-Mont Blanc Valley / Studio Gardoni Architectures

  • 09:00 - 1 October, 2016
Fire Station in Chamonix-Mont Blanc Valley / Studio Gardoni Architectures
Fire Station in Chamonix-Mont Blanc Valley / Studio Gardoni Architectures, © Jerome Ricolleau
© Jerome Ricolleau

© Jerome Ricolleau © Jerome Ricolleau © Jerome Ricolleau © Jerome Ricolleau + 31

© Jerome Ricolleau
© Jerome Ricolleau

Text description provided by the architects. Winner of the architecture competition in 2012, Studio Gardoni Architectures discreetly fit this major facility into the small town of Chamonix and more particularly into the valley’s grandiose landscape. Rising from the slope, the building is covered up by the ground of the clearing, and is destined to disappear when the nature once again reclaims its rightful place. 

© Jerome Ricolleau
© Jerome Ricolleau
© Jerome Ricolleau
© Jerome Ricolleau
Plan 0
Plan 0
© Jerome Ricolleau
© Jerome Ricolleau

The architectural concept strives for invisibility: more precisely, it aims to render invisible the impact of a fire station as we typically see or imagine one, a building bustling with activity, with a particularly prominent roadway network. At an emergency services center, every second counts, requiring a design that emphasizes precision and detail. This new building not only meets these criteria scrupulously, but has also been cleverly designed to enable the vehicle bay to be placed underground.

© Jerome Ricolleau
© Jerome Ricolleau

In order to minimize impact and allow space for the natural environment to once again thrive, key elements had to be both built underground and made more compact. The shape is akin to an assembly of elements of programs that intertwine opportunistically to simultaneously create proximity (functionality and ergonomics) and minimize the structure’s footprint. This principle results in a building with two facades that are partially or entirely underground, and two broad facades that contain all of the functions. This is epitomized through the opaque, mysterious structure of the gymnasium, an emblematic figure at the bow of the complex. 

© Jerome Ricolleau
© Jerome Ricolleau

Inherent to the nature of this site is the passing of time. These spaces are materialized in a process of disappearance, of time unfolding. Here, time is not destructive but transformative. 

© Jerome Ricolleau
© Jerome Ricolleau

First of all, nature covers the roof, and will reclaim its rightful place, both around and on the structure. The gabion foundations are composed of rocks from the site, a selection of pebbles excavated from the surrounding glacial moraine.

© Jerome Ricolleau
© Jerome Ricolleau
Plan 2
Plan 2
© Jerome Ricolleau
© Jerome Ricolleau

Finally, the copper, found in the scaled façade and the standing seams, begins its slow mutation once it has been installed, and will turn from gold to brown, as seen in a number of structures found in the valley. This material reflects the surrounding peaks, transforms the site and is transfigured every hour of the day by the changing sunlight and the clouds.

© Jerome Ricolleau
© Jerome Ricolleau

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Fire Station in Chamonix-Mont Blanc Valley / Studio Gardoni Architectures" 01 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/795930/fire-station-in-chamonix-mont-blanc-valley-studio-gardoni-architectures/> ISSN 0719-8884
© Jerome Ricolleau

夏蒙尼勃朗峰山谷消防站 / Studio Gardoni Architectures