400 Grove / Fougeron Architecture

400 Grove / Fougeron Architecture

400 Grove / Fougeron Architecture - Windows, Facade400 Grove / Fougeron Architecture - Table, Shelving, Chair400 Grove / Fougeron Architecture - Facade, Windows400 Grove / Fougeron Architecture - Facade, Stairs400 Grove / Fougeron Architecture - More Images+ 25

San Francisco, United States
More SpecsLess Specs
400 Grove / Fougeron Architecture - Windows, Facade
© William Timmerman

Text description provided by the architects. 400 Grove introduces 34 residences in the heart of Hayes Valley, continuing the neighborhood’s rise as a vital, walkable neighborhood. Its prominent site at the corner of Grove and Gough streets, is one of several sites created by the removal of the Central Freeway in 2003, as part of a bold initiative to reconnect Hayes Valley with surrounding neighborhoods.

400 Grove / Fougeron Architecture - Facade, Stairs
© William Timmerman
Plan 1
400 Grove / Fougeron Architecture - Windows, Facade, Handrail
© William Timmerman

400 Grove’s design references the central mews typology, which set row houses around an internal alley that provided car access as well as a place where neighbors meet. This contemporary take replaces the alley with a landscaped common area accessible only to bicycles and pedestrians, strengthening the community focus of the open space.

400 Grove / Fougeron Architecture - Image 15 of 30
© William Timmerman

Its faceted facades echo an earlier tradition: the classic San Francisco bay windows prevalent in the area. The facets angle windows capturing views of Hayes Valley’s bustling street scene and surrounding hillside neighborhoods. Most of the studio, one-bedroom and two-bedroom residences have light from two sides and an individual expression from the street, with the amenities associated with urban living.

400 Grove / Fougeron Architecture - Facade, Windows
© William Timmerman

Completed in early 2016, 400 Grove residents enjoy the advantages of Hayes Valley’s central location and easy access to major public transit stops, Civic Center arts venues, and other neighborhoods including the Mission District, the Castro, and the Mid-Market district.

400 Grove / Fougeron Architecture - Table, Windows, Shelving, Chair
© Joe Fletcher
Plan 2
400 Grove / Fougeron Architecture - Chair
© Joe Fletcher

Sustainability decisions had to be made meticulously. The lush central courtyard requires minimal irrigation as rainwater flows through planters rather than landing in a storm drain. The existence of the courtyard allows maximum southern exposure for all units. Every dwelling unit is designed to maximize energy efficiency. Each is outfitted with Energy Star appliances, low-VOC finishes, reclaimed wood flooring and most importantly, double-aspect windows to reduce electrical lighting load and winter heating. 

400 Grove / Fougeron Architecture - Windows, Facade
© William Timmerman

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:400 Grove St, San Francisco, CA 94102, United States

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "400 Grove / Fougeron Architecture" 24 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/795863/400-grove-fougeron-architecture> ISSN 0719-8884

© William Timmerman

400 Grove住宅 / Fougeron 建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.