Valdemingomez Forest Park / Israel Alba Estudio

Valdemingomez Forest Park / Israel Alba Estudio

© Imagen Subliminal © Imagen Subliminal © Imagen Subliminal © Imagen Subliminal + 31

  • Collaborators:José María Cristóbal, Javier Martínez, Juan Nevado, Fernando Sanz
  • Landscape:José Antonio de Frutos
  • Measuring And Budget:Enrique Medina
  • Quality Report:TÉCNICAS REUNIDAS, S.A.
  • Client:Ayuntamiento de Madrid
  • Years Of Activity:22 years
  • Tons Of Waste Accumulated / Accumulated Tons Of Waste:21,7 million
  • Waste Landfill Level Rising:40 m
  • Planted Shrubs:300.000 units from 35 local species
  • Planted Trees:7.000 units from 16 local species
  • Wetlands (New Ecosystems):2 - 1.500 m2 each
  • Hydroseeding:400.000 m2
  • Biogas Collection Wells:280 - 42 Km of transport pipes
  • Regulation And Measurement Stations:10
  • Accumulated Biogas:433 millions of Nm3
  • Electrical Energy Production / Production Of Electrical Energy:1 million of MWh (equivalent to Madrid’s city lighting consumption durign 6 years)
  • Reduction Of Greenhouse Gas Emissions:3 millions tons of CO2
  • Bicycle Lanes:3,2 Km
  • Pedestrian Paths:4,0 Km
  • City:Madrid
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs

Text description provided by the architects. The project for the restoration and transformation of the Valdemingomez landfill in Madrid brings together four basic actions: sealing the surface of the landfill, extracting the biogas accumulated within it for use in generating electricity, while transforming the surface of the landfill into a public park of enormous biological value. This is a new public educational and cultural facility, situated in a strategic position for the development of the city. All of this was made possible by simply regenerating and transforming a heavily-damaged area.

© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal
Plan 1
Plan 1
© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal
Plan 3
Plan 3
© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

The Valdemingomez landfill constitutes an example of a proposed model of continuity between the forest and the surrounding area; a pseudo botanical garden with indigenous species seeking integration into the Parque Regional del Sureste. It was transformed into a free public area, along with woods and wetlands which have helped to create small localized ecosystems. Within it, one can observe the life of both nature and the city. The plan was to establish small colonies which would grow over time, expanding and becoming more complex, responding to local conditions, and this has indeed occurred.

Diagram
Diagram
© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal
Diagram
Diagram

A series of public facilities were added to the recovery project after the reforestation: trails, paths, a bike lane connected to the rest of the city, small woods, picnic areas and two wetland lagoons with areas for observing both the newly developed ecosystems and the city, into which this new area will soon be incorporated.

© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

By assigning a new value to waste, the recovery and transformation of a landfill provides a new topography which is capable of being useful and productive for contemporary society, for leisure or for agriculture, revealing itself as a free space of the new city. The architectural project which was undertaken involved the proposal of new strategies for creating an area which will be open, flexible and dynamic throughout time, in a search for equilibrium between city and nature. 

Plan 2
Plan 2

This project’s relevance stems from its attainment of the three main objectives that this type of intervention required: resolving a complex technical problem, producing a new free public space and constructing a new landscape via the creation of soil and the manipulation of the topography. It could be affirmed that it is not a full recovery per se, because the natural state which was lost can never be recovered. Rather, it is a “reinvention” whose value lies in changing the attitude of man towards landscapes and areas of deterioration.

© Imagen Subliminal
© Imagen Subliminal

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Calle 3 Sur, 14, 28042 Madrid, Spain

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Valdemingomez Forest Park / Israel Alba Estudio" 15 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/795780/valdemingomez-forest-park-israel-alba-estudio> ISSN 0719-8884
© Imagen Subliminal

Valdemingomez 森林公园 / Israel Alba Estudio

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.