the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Museum
  4. The Netherlands
  5. Benthem Crouwel Architects
  6. 2016
  7. Museum De Pont Expansion and New Entrance Gate / Benthem Crouwel Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Museum De Pont Expansion and New Entrance Gate / Benthem Crouwel Architects

  • 05:00 - 22 September, 2016
Museum De Pont Expansion and New Entrance Gate / Benthem Crouwel Architects
Museum De Pont Expansion and New Entrance Gate / Benthem Crouwel Architects, © Jannes Linders
© Jannes Linders

© Jannes Linders © Jannes Linders © Jannes Linders © Jannes Linders + 19

© Jannes Linders
© Jannes Linders

Text description provided by the architects. Museum De Pont is renovated and expanded with 1.100m2, designed by Benthem Crouwel Architects. Also, visitors to museum De Pont now enter the forecourt through the new entrance gate, consisting of several interconnecting passages. The open structured passages, so called 'follies', each have their own specific function. The gate is part of the adaptation of the entire forecourt and was donated to the museum for their 20th anniversary by the municipality of Tilburg. 

© Jannes Linders
© Jannes Linders

Expansion of the Museum
The new wing of the museum is adjacent to the museum garden and hosts mainly film, photography and video art. The exhibition space is 20 by 27 meters. The new hall provides additional exhibition opportunities for the growing collection of the museum. The new restaurant has an adjoining lounge - including a fireplace, which connects beautifully to the museum garden. The restaurant has been enlarged and has a central location between the old building and the new wing. The characteristic line of sight along the original outer wall of the museum remains intact and is well adapted to the current museum route. Because of top windows, which make the spaces spectacularly bright, the ceiling almost seems to levitate. The museum shop is enlarged and is connected to the library. The recent adjustments create a much more logical sequence of public functions: entrance hall, bookstore, library, restaurant, lounge with terrace and museum garden.

© Jannes Linders
© Jannes Linders
Plan
Plan
© Jannes Linders
© Jannes Linders

Follies
Already in 1990 the municipality of Tilburg commissioned an urban plan for this location, also with the goal to create a worthy entrance to the street. The urban plan has been executed in phases and now, a characteristic gate has been completed. The five follies share the same design idiom. The height of the follies is related to its surroundings and is determined by its functions: driveway for busses and cars, entrance for pedestrians and a bicycle parking station. The passages are made of concrete, in a cut-away diagonal structure, and are coated with a ceramic material. This durable material has the same industrial look as the expanded metal façade of the museum. The contours of the gate are an interpretation of the original buildings around the museum. There is also a new layout for the car park, because of the increasing number of visitors. With the redesign, particularly the entrance gate, the original structure of the area is restored. Advertising facilities are integrated into the follies, as well as lighting, making the forecourt a pleasant area at night.

© Jannes Linders
© Jannes Linders

De Pont since 1992
Museum De Pont is located in a former wool mill. In 1990-1992 Benthem Crouwel Architects rebuilt the monumental factory from the thirties to a space where contemporary art can come into its own. The highlight of the factory is the large bright main hall - with on one side the intimate wool-storage rooms. In the hall are twelve skylights over the entire length of the building, which provide natural lighting and atmosphere in this unique space.

© Jannes Linders
© Jannes Linders

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Benthem Crouwel Architects
Office
Cite: "Museum De Pont Expansion and New Entrance Gate / Benthem Crouwel Architects" 22 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/795700/museum-de-pont-expansion-and-new-entrance-gate-benthem-crouwel-architects/> ISSN 0719-8884
© Jannes Linders

De Pont博物馆的扩建和新入口大门 / Benthem Crouwel 建筑事务所

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.