All
Projects
Products
Events
Competitions

House of Holly Osmanthus / Takashi Okuno & Associates

House of Holly Osmanthus / Takashi Okuno & Associates
  • Area Area of this architecture project Area: 314.79 m2
  • Year Completion year of this architecture project Year: 2016
  • Photographs Photographs: Shigeo Ogawa
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Acor, Tatami, Toto
© Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa

Text description provided by the architects. This u-shaped home surrounds an inner courtyard containing a holly osmanthus that has been cherished for many generations. It is designed to allow the tree to be viewed from any part of the house including the living room, dining room, the front entrance, and Japanese-style room. 

© Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa

The Japanese-style tatami room is planned to be used as a guest room. While it follows certain traditional aspects such as the sizes of the wood used and vertical length of the entranceway, by using as few parts as possible to keep the appearance simple, the aim is for one’s gaze to naturally be drawn to the greenery beyond the window to the right of the tokonoma (alcove). To maintain a dignified look, electronic equipment is functional yet kept discreet by integrating it into the architecture.

© Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa
Diagram
Diagram
© Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa

The living area is designed for the family’s daily activities. It is created with finishing and details that give a sense of “softness” to accommodate the everyday life. The vicinity around the open ceiling is designed to be the gathering area for the family to relax, play, cook and dine in. The screen used for watching movies for fun was successfully and sleekly concealed by using a combination of wood and steel. 

© Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa

Respecting ancestors, cherishing the present, and connecting to the future.

Imparting the message of austerity into the free and flexible living space of today. 

© Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa

Materials used for the finishing are diatomite, marble flour, washi (Japanese paper made of grass and tree fibers) wallpaper, and solid wood. Insulation is made with cellulose fiber. By using natural materials throughout the building, a healthy environment has been created. 

© Shigeo Ogawa
© Shigeo Ogawa

Project gallery

See all Show less
About this office
Cite: "House of Holly Osmanthus / Takashi Okuno & Associates" 19 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/795354/house-of-holly-osmanthus-takashi-okuno/> ISSN 0719-8884
© Shigeo Ogawa

冬青桂花住宅 / Takashi Okuno

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.