the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Institutional Buildings
  4. United Kingdom
  5. Aukett Swanke
  6. 2016
  7. Forbury Place / Aukett Swanke

Forbury Place / Aukett Swanke

  • 11:00 - 21 September, 2016
Forbury Place / Aukett Swanke
Forbury Place / Aukett Swanke , © Edmund Sumner
© Edmund Sumner

© Edmund Sumner    © Edmund Sumner    © Edmund Sumner    © Edmund Sumner    + 21

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

Text description provided by the architects. Aukett Swanke has completed No 1 Forbury Place, a 185,000sqft Grade A office development that brings Central London design standards to Reading, Berkshire.

Developed speculatively by owners M&G and development manager Bell Hammer on a site adjacent to Reading railway station, the entire building was let last year to Scottish and Southern Energy ahead of completion, making it the largest letting in the Thames Valley for over a decade.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

It will be followed by a second phase on the adjoining site. Together, they will form a landmark for both Reading’s newest business district, and for the city as a whole.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner
© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

Aukett Swanke‘s design responds to the historic urban context of the neighbouring Forbury Gardens through the massing and sculpted form of the Forbury Place buildings. Laid out over eight storeys, the building has large flexible floorplates, which narrow to the upper levels to form a roof terrace that overlooks Forbury Gardens. The terrace is protected from nearby Forbury Road by extra-tall glass balustrades that provide uninterrupted views beyond over the Thames Valley, the Cotswolds and countryside to the south.

Plan
Plan

The design incorporates a structural diagrid that gives a distinctive and dynamic identity to the new building. The glazed east and west façades are protected from solar gain by vertical fins that twist to create a pattern that becomes increasingly solid towards the centre of the building. This gives a sense of movement for those passing by the building, with further animation provided by the varying effect of different light conditions on the bronze-coloured blades. These blades are held in place by bespoke brackets designed by Aukett Swanke in collaboration with specialist fabricators. They also provide the inspiration for a dramatic feature wall of twisted blades in the double-height reception area.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

Inside, generous 26,000 sqft floorplates are well lit by both the external floor to ceiling windows and a full height central atrium. The latter is supported by a slender steel frame that echoes the external structural diagrid. Feature bronze profiles at each floor level help create a kaleidoscopic effect to views up through the atrium when combined with the reflected light from the roof.

© Edmund Sumner
© Edmund Sumner

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Forbury Place / Aukett Swanke " 21 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/795178/forbury-place-aukett-swanke/> ISSN 0719-8884
© Edmund Sumner

雷丁Forbury Place 写字楼 / Aukett Swanke

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.