Institute of Mathematics - University of Karlsruhe / Ingenhoven Architects

Institute of Mathematics - University of Karlsruhe / Ingenhoven Architects

© Ingenhoven Architects© Ingenhoven Architects© Ingenhoven Architects© Ingenhoven Architects+ 15

Karlsruhe, Germany
  • Architects: Ingenhoven Architects
  • Area Area of this architecture project Area:  9850
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2015
  • Photographs Photographs:  Ingenhoven Architects
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Vector Foiltec
© Ingenhoven Architects
© Ingenhoven Architects

Text description provided by the architects. The Center of Mathematics at the University of Karlsruhe was built in 1964 and needed to be refurbished both architecturally and energetically. Located close to the historic center and due to its location on the edge of the university campus the building works as “showcase” of the university to the city. The rectangular, five-storey building encloses an elevated mezzanine patio, open to the east and west on ground floor.

© Ingenhoven Architects
© Ingenhoven Architects
Plan
Plan
© Ingenhoven Architects
© Ingenhoven Architects

The refurbishment and extension of the building focuses primarily on the exchange of contaminated components such as PCB-contaminated blankets, system walls with formaldehyde and spandrel panels made of asbestos. The house has gotten a new facade with significantly improved thermal insulation and energy efficient building services. The use of daylight was improved and the building is passively air-conditioned. To expand the usable area to 2.200 m², a recessed mezzanine was topped. The new roof is a lightweight steel structure; the courtyard is covered with a light foil. It works as a heat buffer which minimizes energy loss in the winter and creates a a pleasant, cool climate in the summer. 

Section
Section

On ground floor all public areas of the faculty are accommodated – such as tutorial and seminar rooms, group work areas, cafeteria and the faculty library. In addition to office space for the institutes there are also located seminar and meeting rooms and project areas in the upper floors. Whereas in the basement seminar rooms, PC pools and a part of the faculty library are provided. The concept of the building pursues to improve communication. It combines art and architecture. Max Bill's „family of five hemispheres“ was cleaned during the construction phase and integrated harmoniously after the completion. 

© Ingenhoven Architects
© Ingenhoven Architects

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Karlsruhe, Germany

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Institute of Mathematics - University of Karlsruhe / Ingenhoven Architects" 13 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/795100/institute-of-mathematics-university-of-karlsruhe-ingenhoven-architects> ISSN 0719-8884
© Ingenhoven Architects

卡尔斯鲁厄大学数学学院 / Ingenhoven Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.