Nida House / Pezo von Ellrichshausen

Nida House / Pezo von Ellrichshausen

© Pezo von Ellrichshausen© Pezo von Ellrichshausen© Pezo von Ellrichshausen© Pezo von Ellrichshausen+ 16

Navidad, Chile
  • Architects In Charge:Mauricio Pezo & Sofía von Ellrichshausen
  • Collaborators:Diego Perez, Valentina Chandia, Giacomo Pelizzari
  • Builder:Ricardo Ballesta
  • Structure:Luis Mendieta
  • Building Services:Marcelo Valenzuela (Sanitary), Daniel Garrido (Electricity), Christoph Wander (Energy)
  • Plot Surface:5.304 sqm
  • Design Phase:2014
  • Construction Phase:2014-2015
  • City:Navidad
  • Country:Chile
More SpecsLess Specs
© Pezo von Ellrichshausen
© Pezo von Ellrichshausen

Text description provided by the architects. A concentric and non-directional structure formed by four rigid frames, with eight continuous columns that allow for open corners in every floor and other eight that step up regularly in the two elevated levels. This is a balanced sequence in which every floor is symmetrically protected by the following one. The foot of each exterior column is slightly misaligned from the perpendicular beams, thus their heads seem to outline decorative triglyphs. The building is a monolithic piece that supports an entirely confined framework within a compact figure, producing a flat landscape from within, dense and almost mechanically stratified. 

Paint
Paint

Throughout an eccentric spiral staircase there is a transition from the smallest and shaded storey, compartmented in quadrants with an access in the central crossing point, to another storey diagonally divided by a block of furniture and, in the highest level, to an open and diaphanous plan, although filled with corners, where an informal aerial life can unfold. From the top, the visual relationship with the inferior floor is imperceptible, to the point of cancelling any contact with the natural ground. This veiled logic of an inverted gravitational adjustment (a classical “entasis”) timidly emerges on top of the surroundings foliage.

© Pezo von Ellrichshausen
© Pezo von Ellrichshausen
Floor Plans
Floor Plans
© Pezo von Ellrichshausen
© Pezo von Ellrichshausen

In between the darkened reinforced concrete grid there is only native wood for platforms, furniture and large glass panels of fixed or sliding window frames. Perhaps, due to its artificial weightlessness, despite natural efforts descending through the very centre, along a thick core, experiences always tend to be suspended against the solid shadows of each perimeter, against silhouettes backlit by the sun, or rather because of the seduction of their immaterial reflections.

Model
Model

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "Nida House / Pezo von Ellrichshausen" 12 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/795020/nida-house-pezo-von-ellrichshausen> ISSN 0719-8884
© Pezo von Ellrichshausen

Nida 住宅 / Pezo von Ellrichshausen

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.