the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. GOAA
  6. 2015
  7. CCF / GOAA

CCF / GOAA

  • 15:00 - 12 September, 2016
CCF / GOAA
CCF / GOAA, © Pedro Vannucchi
© Pedro Vannucchi

© Pedro Vannucchi © Pedro Vannucchi © Pedro Vannucchi © Pedro Vannucchi + 35

  • Architects

  • Location

    São Paulo, Brazil
  • Authors

    Guido Otero, Ricardo Gusmão
  • Area

    70.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

  • Collaborators

    Felipe Barradas, Murilo Zidan, Raul Aguiar
  • Engineering

    Francisco da Silva Alves
  • More Specs Less Specs
© Pedro Vannucchi
© Pedro Vannucchi

Text description provided by the architects. The strategy to reorganize the program of this house, consisted in taking advantage of its unusual arrangement in order to create a new spatial sequence. The project focused on the transformation of the house facing the street and whose blind facade contained a graffiti made by a neighbor artist and valued by the client. 

The starting point was to remove all the existing informal constructions followed by the reorganization of the openings, doors and windows, seeking a more fluid integration between internal and external spaces. The adjustment of the courtyards levels created a more connected open space and made room to a rain water cistern, which required a reconfiguration of the residence´s water supply system. 

© Pedro Vannucchi
© Pedro Vannucchi

Two spatial operations complete the routing: the multiplication of the outdoor space by creating a rooftop terrace and connecting the kitchen to the outside area. 

© Pedro Vannucchi
© Pedro Vannucchi
© Pedro Vannucchi
© Pedro Vannucchi

The new program is contained within wooden volumes in order to make a clear distinction between the old and the new construction. These volumes are also visible from the street, announcing its internal reconfiguration and adjusting its scale to its surroundings morphology.

© Pedro Vannucchi
© Pedro Vannucchi

View the complete gallery

About this office
GOAA
Office
Cite: "CCF / GOAA" 12 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/794897/reforma-ccf-goaa/> ISSN 0719-8884
© Pedro Vannucchi

CCF 住宅 / GOAA

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.