the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Australia
  5. studioplusthree
  6. 2015
  7. Llewellyn House / studioplusthree

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Llewellyn House / studioplusthree

  • 17:00 - 12 September, 2016
Llewellyn House / studioplusthree
Llewellyn House / studioplusthree, © Brett Boardman
© Brett Boardman

© Brett Boardman © Brett Boardman © Brett Boardman © Brett Boardman + 15

© Brett Boardman
© Brett Boardman

Text description provided by the architects. Working in the context of the renewal of a derelict urban heritage property, the approach to this project began with considerations of typology, density and affordability. Key to this was the appropriate adaptation of a Federation-style cottage into a home for two musicians that allowed for future flexibility, and that made the most of its constraints both of site and budget. The result is the transformation of a derelict property into an open, light-filled home for two musicians.

© Brett Boardman
© Brett Boardman

The starting point was a dilapidated, water-damaged house containing a warren of dark and uninhabitable rooms. The rear portion was demolished to provide a series of open living spaces in its place.

Ground Floor Plan
Ground Floor Plan

Located in an area undergoing rapid renewal, the design takes advantage of the detached cottage typology. The narrow side alley, common to this type but often neglected, offered an opportunity to extend the living area to create a lightwell and wall garden, allowing light to penetrate deep within the centre of the house.

© Brett Boardman
© Brett Boardman

The route through the house was conceived as a journey of changing light, colour and materiality. Original Federation interiors have been restored in crisp white, whilst new elements are introduced in a restrained palette of dark timber, steel and porcelain. A contrast of light and dark materiality is used to knit together old and new.

Concept
Concept

This duality continues in various material combinations. In the kitchen, natural materials are contrasted with the manufactured; such as French-polished timber veneers in combination with crisp, large-format porcelain sheets.

© Brett Boardman
© Brett Boardman

In the living room, bespoke joinery exploits the depth of recycled brick walls, creating pockets of storage along the edges of the tightly constrained site. Flush finishes form continuous planes from inside to out, creating one large living space that expands to fill the outdoor side alley.

© Brett Boardman
© Brett Boardman

These new living spaces are open to the outdoors, yet tempered from the strong northern sun by the depth of a black steel awning, detailed so that it appears to float over the rear timber deck. In a minimal and modern interpretation of a traditional verandah, its glossy surface reflects the garden into the house.

Model
Model

The dialogue between old and new continues by contrasting the roughness of aged, dry pressed recycled bricks, with glossy black steel. It is a project united by contrast – rustic and slick, thin yet massive, dark and bright.

© Brett Boardman
© Brett Boardman

View the complete gallery

About this office
studioplusthree
Office
Cite: "Llewellyn House / studioplusthree" 12 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/794860/llewellyn-house-studioplusthree/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.