Zoom image | View original size
Working in the context of the renewal of a derelict urban heritage property, the approach to this project began with considerations of typology, density and affordability. Key to this was the appropriate adaptation of a Federation-style cottage into a home for two musicians that allowed for future flexibility, and that made the most of its constraints both of site and budget. The result is the transformation of a derelict property into an open, light-filled home for two musicians. The starting point was a dilapidated, water-damaged house containing a warren of dark and uninhabitable rooms. The rear portion was demolished to provide a series of open living spaces in its place. Located in an area undergoing rapid renewal, the design takes advantage of the detached cottage typology. The narrow side alley, common to this type but often neglected, offered an opportunity to extend the living area to create a lightwell and wall garden, allowing light to penetrate deep within the centre of the house. View more View full description
Share Share