the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United States
  5. Norman D. Ward architect
  6. 2013
  7. Moretti Residence / Norman D. Ward architect

Moretti Residence / Norman D. Ward architect

  • 13:00 - 14 October, 2016
Moretti Residence / Norman D. Ward architect
Moretti Residence / Norman D. Ward architect, © Charles Davis Smith, AIA
© Charles Davis Smith, AIA

© Charles Davis Smith, AIA © Charles Davis Smith, AIA © Charles Davis Smith, AIA © Charles Davis Smith, AIA + 29

© Charles Davis Smith, AIA
© Charles Davis Smith, AIA

Text description provided by the architects. An undeveloped sixty-foot wide parcel of land, extending three blocks is a result of two residential developments merging in the 1930’s. In time, houses were built on each end of the three blocks. Moretti’s house began with the purchase of one of these 60’ x 300’ lots, the only lot without an existing house.

© Charles Davis Smith, AIA
© Charles Davis Smith, AIA

The street elevation gives an appearance of solid. Once past the green entry gate, the courtyards open to the sky and the living areas open to a private garden filled with sunlight.

Site Plan
Site Plan

The main volume of the house is clad in CMU. The two courtyards and porch are clad in paint-grip metal. The studio in the garden is clad with Douglas fir. A glass bridge connects the main house to the studio.

© Charles Davis Smith, AIA
© Charles Davis Smith, AIA

Two cubic courtyards are inserted within the main house composition. The courtyards serve as “light wells” filling the interiors with ambient light. The north walls of the courtyards are composed of a steel frame with white translucent panels. The sunlight is cast on the white fiberglass panels and the sunlight is constantly in motion within these courtyards. The movement of sunlight is cast onto the white translucent panels through the roof portal, reflecting the passage of the day.

© Charles Davis Smith, AIA
© Charles Davis Smith, AIA

The deep overhang above the south-facing porch prevents direct sunlight from reaching the window wall; even in winter when the sun’s arc of movement is lowest. The porch runs the length of the garden and serves as a threshold between the interiors and the landscape.

© Charles Davis Smith, AIA
© Charles Davis Smith, AIA

A rain chain is designed with eight strands, one for each grandchild. An aluminum pipe collects the chains, representing their grandmother’s embrace

© Charles Davis Smith, AIA
© Charles Davis Smith, AIA

View the complete gallery

About this office
Cite: "Moretti Residence / Norman D. Ward architect" 14 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/794760/moretti-residence-norman-d-ward-architect/> ISSN 0719-8884
© Charles Davis Smith, AIA

Moretti住宅 / Norman D. Ward architect

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.