the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Japan
  5. Kenta Eto Atelier Architects
  6. 2016
  7. OJI House / Kenta Eto Atelier Architects

OJI House / Kenta Eto Atelier Architects

  • 20:00 - 4 September, 2016
OJI House / Kenta Eto Atelier Architects
OJI House / Kenta Eto Atelier Architects, © Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

© Toshiyuki Yano © Toshiyuki Yano © Toshiyuki Yano © Toshiyuki Yano + 21

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

Text description provided by the architects. It is a house with its exterior wall cut off at an acute angle for the relationship with the surrounding environment. Plants gently define the boundary and link the house with its neighborhood.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

The site is located in Oita prefecture, slightly away from the center of Oita city.  It is situated at a low ground area coming down from a rise in a dense residential area with many detached houses and public buildings.  In front of the site, there is a street in 4m wide, which diverges into the west and east directions and affects the shape of the site. It was necessary to think about the living in a valley-like condition with such surrounding conditions as the narrow yet heavy traffic streets, condensed houses and public buildings in the east and west sides of the site.  Considering owner’s privacy, we placed a living room and water section on the second floor as a public zone, while bedrooms and other private spaces were located on the first floor. Openings on the first floor level were minimized for security reason.  In addition to the basic plan configurations, we sorted out the conditions of those enriching external elements to be layered, such as openness, day lighting, natural ventilation, and borrowed scenery.

Plan 1
Plan 1

Tall west-side wall is built for privacy against the adjacent house across the street, to the height not to lose the sight of wild cherry tree on the rise.  On the east side—since cherry blossom trees line up at the boundary of the public building, and the street on the east is about 80cm lower along the site, opening is provided for the living room on the second floor level to enjoy the view of those cherry blossoms.  Daylight can be taken in from the corner of the site facing to the fork road on the south side because there is no adjacent house.  By creating a courtyard as a buffer zone, daylight and wind can come into the interior space.  We also planted trees at the boundary of the courtyard to connect the house gently with surrounding environment (neighborhood).  Those trees are rather a part of the building translated into the element for the expression of the house— in this case, it is a lattice-like element, or used as screen—than typical vegetation of a house

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano
Section
Section
© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

By doing so, this building, with acutely cut off expression, detaching itself from the surrounding environment, can still connect itself with the surrounding environment (neighborhood) in gentle manner, as the expression of the house changes when the trees move or grow.  Our aim for the interior space was to create rich spaces through the borrowed scenery with courtyard trees and cherry blossoms trees to be viewed beneath the living room on the second floor.

© Toshiyuki Yano
© Toshiyuki Yano

View the complete gallery

About this office
Kenta Eto Atelier Architects
Office
Cite: "OJI House / Kenta Eto Atelier Architects" 04 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/794517/oji-house-kenta-eto-atelier-architects/> ISSN 0719-8884