the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartment Interiors
  4. Russia
  5. Ruetemple
  6. 2016
  7. Gorki / Ruetemple

Gorki / Ruetemple

  • 05:00 - 4 September, 2016
Gorki / Ruetemple
Gorki / Ruetemple, Courtesy of Ruetemple
Courtesy of Ruetemple

Courtesy of Ruetemple Courtesy of Ruetemple Courtesy of Ruetemple Courtesy of Ruetemple + 38

  • Architects

  • Location

    Moscow, Russia
  • Area

    47.0 sqm
  • Project Year

    2016
Courtesy of Ruetemple
Courtesy of Ruetemple

Text description provided by the architects. Tasks
We were expected to create a living space in a small 2-room apartment in a new solid-cast building.

The apartment owner is a young man, who shares a similar point of view with us regarding the interior living space, therefore it was very easy for us to find a common ground and create a convenient, functional and modern space.

Diagram
Diagram

Concept
The initial data on the apartment is very convenient: no load bearing elements inside the apartment, the concentration of all wet zones along the wall deep within the apartment, and two large windows along the opposite wall, which provide perfect lighting for the whole area.

Courtesy of Ruetemple
Courtesy of Ruetemple

It was important to keep the feeling of air and volume; however, at the same time we understood that it would be impossible to do without a private sleeping zone. Not wanting to construct any solid partitions, resulted in the idea of creating some volume in the center of the apartment, which would be multifunctional, and simultaneously enable the transparency and freedom to be retained. A structure containing the sleeping zone, the zone for watching the projector, a cloakroom, and a sofa in front of TV set has become such a volume. The whole structure is made of wood. We tried to make its form interesting like a sculpture: it has large window areas, which let the light penetrate the lobby; it even has the ladders, the storage racks, and the niches for the bed and sofa. The remaining zones, such as the bathroom and kitchen, have been very compactly located along the wall opposite the windows.

Courtesy of Ruetemple
Courtesy of Ruetemple

As wood is a rather active material in terms of color and texture, the remaining space has been designed using calm colors: the white walls, floors, kitchen furniture, and concrete ceiling. It creates an impression of the wooden structure floating among the white walls, floor and concrete ceiling.

Courtesy of Ruetemple
Courtesy of Ruetemple

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Gorki / Ruetemple" 04 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/794513/gorki-ruetemple/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of Ruetemple

高尔基公寓 / Ruetemple

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.