the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Adaptive Reuse
  4. United Kingdom
  5. APALondon
  6. 2015
  7. Clerkenwell Residence / APALondon

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Clerkenwell Residence / APALondon

  • 13:00 - 17 October, 2016
Clerkenwell Residence / APALondon
Clerkenwell Residence  / APALondon, © Ed Reeve
© Ed Reeve

© Ed Reeve © Ed Reeve © Ed Reeve © Ed Reeve + 17

  • Architects

  • Location

    Clerkenwell, London EC1V, UK
  • Area

    123.0 sqm
  • Project Year

    2015
  • Photographs

© Ed Reeve
© Ed Reeve

Text description provided by the architects. The building, built in the 1930s, had a former life as a shoe factory. The clients were drawn to it for its expansive windows, though the old arrangement of rooms meant that these were always partially hidden from view. The brief was to transform the warehouse space, taking close consideration of the scale, grain and detailing of the existing architecture, and to create something very personal to the clients, representing something of their histories.

© Ed Reeve
© Ed Reeve

The old factory has a roughness, an authenticity, which appealed to Dexter, whose film background supports a love of architecture seen through a lens, in movement. 

Plan
Plan

The existing window frames which work together on metal rods ‘in unison’ for ventilation are a complex but beautiful mechanical pivoting system which creates a raw and industrial aesthetic that retains a certain dynamic of movement, even when static. These themes permeated the design.

© Ed Reeve
© Ed Reeve

A directorial, choreographic & artistic fluidity prevailed. Dalia’s operatic set design skills became the design core around which the space was manipulated. A black box like a huge fly tower sits centrally in the space. This houses a bathroom, film and book archive and laundry facilities:

© Ed Reeve
© Ed Reeve

The black box sets about a pattern of architectural movement so that the spaces wrap around it. Each side of the cube is characterised by a different function: reading & sleeping / working, preparing food & dining / socialising & relaxing. The whole space is however a continuous wrap.

© Ed Reeve
© Ed Reeve

The cube surfaces open and close, incorporating raw steel walls, blackened mesh screens, metal shelves, recesses, decorative niches and sliding doors. It is Baroque in complexity but simple in function. 

© Ed Reeve
© Ed Reeve

Each element serves a purpose in movement to reveal a use of space that is compact and deliberate or occasionally obtuse and irreverent. Springing from the clients love for theatre, dance, music and artistic clarity, a monochrome palette became highlighted by gentle warm tones of light, delicate introductions of industrial steel blues, rich dark olive green and unexpected textures.

© Ed Reeve
© Ed Reeve

Hard materials appear as soft as butter, soft fabrics are placed as monolithic stone like structures. Lighting is varied, from muted & reflected tones to occasional directed, theatrical atmospheres. 

© Ed Reeve
© Ed Reeve

The choice of materials, furniture and moveable wall screens is deeply personal, inspired by family history as well as evoking memories of journeys in Japan, Belgium, and Argentina, each captured by fragments (solid oak shelves, black ash shoji, thick black marble splinters, mountain climate blankets & throws) that combine to create a dark mystical dream at night or a textural landscape in daylight. Urban in complexity yet strangely archaic /prehistoric in its base simplicity, the apartment dominated by a black steel cube reflects the inhabitants passions and their love for material quality of an elemental nature.

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
APALondon
Office
Cite: "Clerkenwell Residence / APALondon" 17 Oct 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/794048/clerkenwell-residence-apalondon/> ISSN 0719-8884
© Ed Reeve

克拉肯维尔(Clerkenwell)公寓 / APALondon