the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. High School
  4. Turkey
  5. Norm Mimarlik
  6. 2015
  7. Gebze Industrial Vocational High School / Norm Mimarlik

Gebze Industrial Vocational High School / Norm Mimarlik

  • 22:00 - 7 September, 2016
Gebze Industrial Vocational High School / Norm Mimarlik
Gebze Industrial Vocational High School / Norm Mimarlik, © Altkat Architectural Photography
© Altkat Architectural Photography

© Altkat Architectural Photography © Altkat Architectural Photography © Altkat Architectural Photography © Altkat Architectural Photography + 30

  • Project Team

    Esin Tercan, Aslıhan Kemer, Yiğit Yılmaz, Çetin Çetkin, Ahmet Korfalı, Serhan Aydoğdu, Neslihan Ağaoğlu
  • Structural Engineering

    RMZ Yapı Mühendislik
  • ​Mechanical Engineering

    Turgut Bozkurt, Ekin Mühendislik
  • Electrical Engineering

    Yaşar Helvayiyen, Ekin Mühendislik
  • More Specs Less Specs
© Altkat Architectural Photography
© Altkat Architectural Photography

Text description provided by the architects. Gebze Industrial Vocational High School was designed within the context of a social responsibility project. 

Located on the fringes of a 150-200 m. long green belt along the urban periphery –where no other elements of the built environment can be observed- the project for the building was developed by the Ministry of Education within the boundaries of a void space allocated for secondary education. No other structures can be observed within the vicinity of the same plot, except for some public housing units built long ago. The stabilized road passing through the southern end will be improved in time to function as the main transport line. It is also projected that an urban form will start to develop within the surroundings of the project once the education unit is finalized.

© Altkat Architectural Photography
© Altkat Architectural Photography

The correct analysis and interpretation of environmental data and user needs constitutes the backbone of the main approach adopted for the project. 

© Altkat Architectural Photography
© Altkat Architectural Photography

The environmental data is quite determining since there are no other points of reference regarding urban formations nearby and there are also no limiting elements except for the road on the southern end. It is for this reason that the definition of relationship between the building and its surroundings has become extremely important.

Diagram
Diagram

User needs are of equal importance since the employer is making demands in a way to positively transform the established image of a ‘vocational school’ and relating the potential quality of education with the potential impact of design quite directly.

© Altkat Architectural Photography
© Altkat Architectural Photography

The main motivation of the design process comprises of the multi-dimensional reading of a seemingly undefined context, and the dissolution and reinterpretation of a building programme that allows for and accentuates the possibilities of informal education and living. 

© Altkat Architectural Photography
© Altkat Architectural Photography

It is with these goals in mind that the relationship between the building and the context, alongside its perceptual integration with the environment, has become of utmost significance.  The powerful plastic arrangement of the masses observed on the approach from the city center, creates a welcoming effect, in harmony with the natural setting. 

Basement Floor Plan
Basement Floor Plan
Ground Floor Plan
Ground Floor Plan
1st Floor Plan
1st Floor Plan

Once the building is approached, what is noticed is that the entrance canopy defines a distinct and human-oriented scale. The interface formed by the canopy and the main entrance opens to the central courtyard. 

© Altkat Architectural Photography
© Altkat Architectural Photography

The front courtyard on the north is bordered by the education building overlooking the South and the workshop space overlooking the North; in this sense, the courtyard functions as the central and main spatial element of the entire structure. Connecting to the amphitheatre located on lower east end, the courtyard represents the real arrival point of the building and opens up towards the nature on the north end. 

© Altkat Architectural Photography
© Altkat Architectural Photography

The entire programme is dissolved around courtyards at varying elevations within the context of an enriching relationship of the inside and the outside. This simple yet determined approach enables a strong sense of identity and belongingness, triggered by a diversity of spatial arrangements and relationships with the nature; the resulting ‘void’ invites the user to interaction. 

© Altkat Architectural Photography
© Altkat Architectural Photography

Material choices of façades emphasize the tectonic character of architectural elements; façades comprising of exposed concrete and opaque polycarbonate panels  make references to the simple and ‘technical’ aspects of design. 

© Altkat Architectural Photography
© Altkat Architectural Photography

Ferroconcrete and steel composite structures, heat resistant joints for moveable surfaces, and photovoltaic panels (PV) on the South/South-West are preferred for the construction system of the building.

© Altkat Architectural Photography
© Altkat Architectural Photography

It is expected that the entire structure will refine in time with the practices of users, without ever losing anyhting from its character as it harmonizes with the changing conditions, and also that additional units will help the project area grow towards the East.     

© Altkat Architectural Photography
© Altkat Architectural Photography

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Gebze Industrial Vocational High School / Norm Mimarlik" 07 Sep 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/794021/gebze-industrial-vocational-high-school-norm-architects/> ISSN 0719-8884
© Altkat Architectural Photography

Gebze高级职业工业学校/Norm Architects

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.