the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. United Kingdom
  5. Emergent Design Studios
  6. 2016
  7. Lightwell House / Emergent Design Studios

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Lightwell House / Emergent Design Studios

  • 22:00 - 16 August, 2016
Lightwell House / Emergent Design Studios
Lightwell House / Emergent Design Studios, © NAARO
© NAARO

© NAARO © NAARO © NAARO © NAARO + 24

  • Main Contractor

    M H Costa
  • Structural Engineer

    James Firth Ltd
  • Mech Engineer

    Werninck Building Services
  • More Specs Less Specs
© NAARO
© NAARO

Text description provided by the architects. This unusually long Victorian Lion House is situated at the bend of a long terrace in Fulham. Given the limited depth of the rear garden and narrow proportion, the main body of the building and its rear wing were carefully extended towards the side and into a large basement, in accordance with the historical constraints imposed by its heritage context. 

© NAARO
© NAARO
Diagram
Diagram
© NAARO
© NAARO

Extensive light wells topping the extensions are utilised to expose newly open, contemporary interiors, capturing abundant natural light and opening carefully sculpted internal openings. 

Section
Section
Section
Section

An ample basement space is connected to the upper levels both visually and physically through light wells, glass floors and cantilevered staircases, thus opening spaces across levels and creating a flexible and welcoming family home environment.

© NAARO
© NAARO

View the complete gallery

Cite: "Lightwell House / Emergent Design Studios" 16 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/793288/lightwell-house-emergent-design-studios/> ISSN 0719-8884