the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Showroom
  4. China
  5. Lukstudio
  6. 2016
  7. The Modular Lilong / LUKSTUDIO

The Modular Lilong / LUKSTUDIO

  • 20:00 - 16 August, 2016
The Modular Lilong / LUKSTUDIO
The Modular Lilong / LUKSTUDIO, © Dirk Weiblen
© Dirk Weiblen

© Dirk Weiblen © Dirk Weiblen © Dirk Weiblen © Dirk Weiblen + 14

  • Architects

  • Location

    Shanghai Village, 88 Shendi East Road, Pudong New Area, Shanghai, China
  • Design Team

    Christina Luk, Marcello Chiado Rana, Alba Beroiz Blazquez
  • Area

    150.0 sqm
  • Project Year

    2016
  • Photographs

  • Client

    Value Retail China
  • Display Furniture and Custom Lighting

    TIWU design
  • Lounge Furniture

    Lost and Found, MRT
  • General Contractor

    CENTROID CONSTRUCTION
  • More Specs Less Specs
© Dirk Weiblen
© Dirk Weiblen

Text description provided by the architects. The ‘Modular Lilong’ was designed for Value Retail China to showcase ‘Chuang x Yi’; a concept brand that provides a platform for Chinese fashion designers. The 150 sqm site is located in Yioulai Shanghai Village; a sister to Bicester Village in London - both global shopping developments. The intent of ‘Chuang x Yi’ is to create a retail experience specifically related to the context of Shanghai.

Axonometric
Axonometric

The term lilong refers to an urban typology, organized around meandering lanes, which often display creative solutions in response to issues of space shortage. The resulting blur between private and public, residential and commercial gives Shanghai its signature streetscape. Following the design brief to create a backdrop showcasing selective contemporary Chinese designers, Lukstudio re-interpreted the local, urban fabric with 3 ‘lanehouses’ arranged into different display areas; one waiting lounge, two dressing rooms, the main cashier counter and a service area.

© Dirk Weiblen
© Dirk Weiblen

The structure of these lanehouses is conceived as a modular kit of parts, so that it can easily be disassembled and re-installed in another shop location if needed. The pieces are based on architectural features and textures found in a lilong. For example, old stone gates known as, ‘shikumen’ are used as entranceways, with their typical round corners seen in the smooth outline of the display cases. Furthermore, hanging washing lines are turned into copper-coated racks to display clothes, while bamboo rattan; a texture used in vernacular furniture, is applied to the divider screens. Display plinths and racks are positioned along the lane reminiscent of the common scene of scattering benches and stools.

Plan
Plan

Despite the clear boundary between the stone pavement and the wooden flooring, the open display allows a fluid visual dialogue between the urban lane and the elegantly stacked houses. The retail experience consists of many architectural layers combined into a cohesive structure; offering a sense of pliancy and order that reflects the adaptive nature of lilong life. In this way Lukstudio has generated a journey of discovery, connecting old Shanghai architecture with today’s design world.

© Dirk Weiblen
© Dirk Weiblen

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "The Modular Lilong / LUKSTUDIO" 16 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/793215/the-modular-lilong-lukstudio/> ISSN 0719-8884
© Dirk Weiblen

模块‘里弄’ / 芝作室

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.