the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. News
  3. Snøhetta's Terraced, Geometric Tower Wins Competition for Bank Headquarters in Beirut

Snøhetta's Terraced, Geometric Tower Wins Competition for Bank Headquarters in Beirut

Snøhetta's Terraced, Geometric Tower Wins Competition for Bank Headquarters in Beirut
Snøhetta's Terraced, Geometric Tower Wins Competition for Bank Headquarters in Beirut, © MIR/Snøhetta
© MIR/Snøhetta

Snøhetta has won a competition to design the new headquarters for Banque Libano Francaise (BLF) in Beirut, Lebanon. The building will feature a geometric facade and several large outdoor terraces carved from the built volume to create a vibrant workplace community. The project marks Snøhetta’s first ever commission in Lebanon.

© MIR/Snøhetta © MIR/Snøhetta © MIR/Snøhetta © MIR/Snøhetta + 6

© MIR/Snøhetta
© MIR/Snøhetta

To create a building emblematic of the evolving strategies of the corporate world, Snøhetta approached the design with an architectural language that is “both generic and conceptual at the same time.” The result is an aesthetic that speaks both to the future of the bank and its surrounding city and community.

The BLF Headquarters will contain both public and private areas. Public spaces are found at the building base, where the building’s permeable facade encourages a connection to the street and the larger neighborhood. Workspaces are designed to encircle the shared terraces, carved from different sides of the volume as it rises. The terraces will serve as the nexus of the work environment, acting as social hubs which form the primary organization for the entire office.

© MIR/Snøhetta
© MIR/Snøhetta
© MIR/Snøhetta
© MIR/Snøhetta

Another key quality of the building will be its sustainability, organized by Snøhetta into three categories: “Economic Sustainability - the project must be fundamentally economically viable; Social Sustainability - the project must give back to the city and complement the existing urban context; and Environmental Sustainability - the project must respond to the environment both in regard to energy consumed and with regard the embodied energy of the structure.”

“We are delighted to enter into this creative partnership with the BLF. In a time of profound change and transformation, the BLF is an ideal partner for Snøhetta with our shared ideals of sustainability, community, and dialogue.”, says Snøhetta founding partner Kjetil T. Thorsen.

© MIR/Snøhetta
© MIR/Snøhetta

Snøhetta will continue working to finalize the design. A timetable for construction has not yet been released.

© MIR/Snøhetta
© MIR/Snøhetta
Cite: Patrick Lynch. "Snøhetta's Terraced, Geometric Tower Wins Competition for Bank Headquarters in Beirut" 09 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/792984/snohettas-terraced-geometric-tower-wins-competition-for-bank-headquarters-in-beirut/> ISSN 0719-8884
Read comments
© MIR/Snøhetta

Snøhetta建筑事务所以平台式造型设计赢得了贝鲁特银行总部大楼设计大赛大奖