the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Renovation
  4. United Kingdom
  5. Jo Cowen Architects
  6. 2016
  7. Bakery Place / Jo Cowen Architects

Refurbishment in Architecture

presented by the MINI Clubman

Bakery Place / Jo Cowen Architects

  • 09:00 - 3 August, 2016
Bakery Place / Jo Cowen Architects
Bakery Place  / Jo Cowen Architects, © David Butler
© David Butler

© David Butler © David Butler © David Butler © David Butler + 17

© David Butler
© David Butler

Text description provided by the architects. Located between Falcon Park and Clapham Common, Bakery Place is the latest residential scheme from Jo Cowen Architects, designed for developers West Eleven. A series of former Victorian bakery buildings have been converted into 12 high-end homes, in the form of mews houses, apartments and a penthouse. The project combines contemporary design standards with a celebration of the development’s particular historic legacy. Bakery Place is a direct response to complex planning guidelines, and so original features have been incorporated into the development such as early glazed brickwork, corbeled cast iron columns and timber sleeper beams. These elements have in turn inspired the individual characteristics of each dwelling. For instance, each of the mews houses is named after the original purpose of different areas: The Stables, The Lodge, The Granary and The Coach House. The heritage of the development can be read through these signs of the building’s past and its imperfections, such as the deep scores along the wall of Lavender Walk, where children waiting outside for bread would run pennies along the brickwork.

Plan
Plan

The new interventions are made up of a series of delicate steel and glass elements that divide rooms while allowing for light to penetrate deep into the spaces within. This is further accentuated by designing the residences with double-height ceilings, providing a light and airy atmosphere. These contemporary additions represent an interpretation of the existing factory aesthetic, celebrating the mixture of old and new design motifs working in harmony. Handmade kitchens with copper trims are another example of how a considered bespoke response has been used for every design detail. The architects collaborated with Amelia McNeil Interior Design and Studio 29 Lighting Design to achieve this standard throughout the Bakery Place interiors. The penthouse is generously proportioned with a private terrace overlooking the Thames and London beyond. This residence was only made possible thanks to the installation of an entirely new roof above the original Bakehouse. Restricted access to the site meant that craning in large pieces of steel was impossible and so this structure is the product of complex engineering solutions. Small elements were carried onto site by hand and assembled in situ to create a strong, lightweight roof for the 1,860 square foot penthouse below. www.jocowendesign.com

© David Butler
© David Butler
Section
Section
© David Butler
© David Butler

Project Architect, Chris Wilkinson, said: “Each and every dwelling at Bakery Place presents its own individual character and charm. It allows everyone who lives there to feel like they own something rare and exclusive, a gem in an urban landscape. I hope that people can see the consideration given to each and every peculiarity that comes with a uniquely formatted building such as this.” West Eleven CEO, Will Herrmann, said: “Bakery Place has exceeded our aspirations. We uncovered some wonderful original detail during the project that we had no idea was there at the beginning. Walk through the apartments and you will see parts of the original glazed brick walls, textures and memories from the buildings origin that we have managed to keep. These sat against the clean cut, precise lines of the new walls look spectacular.” The result of this architectural regeneration project is a series of cleverly interwoven dwellings, each with its own unique layout and personality.

© David Butler
© David Butler
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address. Cite: "Bakery Place / Jo Cowen Architects" 03 Aug 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/792490/bakery-place-jo-cowen-architects/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments