St Johns Ambulance Station / Marta Nowicka and Co

St Johns Ambulance Station / Marta Nowicka and Co

© Vojteck Ketz© Vojteck Ketz© Vojteck Ketz© Vojteck Ketz+ 32

  • Area Area of this architecture project Area:  215
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Photographs Photographs:  Vojteck Ketz
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Domus Tiles, Epcot Design Ltd, Puure Space Ltd, Tudor Roof Tiles, WFS - Flooring Specialists
    © Vojteck Ketz
    © Vojteck Ketz

    Text description provided by the architects. Exterior: We rebuilt the 1970’s extension with a pitched roof that visually extruded the pitched roof form of the original building. This was then clad in local Lydd handmade clay tiles to compliment the original peg tiles, which then continue down and clad the walls of the side extension. Conservation style roof windows have then been positioned on the front and rear bringing direct north and south natural light into the roof space. Flush architectural glass windows from Czech Republic have been used throughout to fade into the background, placing the emphasis on the original architecture. A stunning triangular section of glass has been inserted between the original roof pitches creating breath-taking rooftop and countryside views from the master bedroom. Aligned modern doors lead into medieval like wall gardens in a straight vista.

    Axonometric
    Axonometric

    We created a huge 780sqft open-plan living, dining and kitchen space on the ground floor by removing a non-original, central wall that divided the offices from the ambulance workshop/ garage. This created an amazing entertaining space within the full floor plan of the original Ambulance Station. To create division of zones within the space we cast a large concrete plinth in the centre of the room to sit a double-sided wood burning stove and wood store.

    © Vojteck Ketz
    © Vojteck Ketz

    The existing I beam that runs along the ceiling above the plinth has been left exposed and the original sliding doors have been perfectly replicated to maintain an industrial feel. The carefully copied ambulance doors bi-fold out onto a large reclaimed timber terrace and the walled courtyard.

    © Vojteck Ketz
    © Vojteck Ketz

    The kitchen combines greyed timber cabinets with stunning Carrera Marble worktops and splash-backs. A brushed stainless steel island unit compliments the timber and marble while referencing the use of this material in the medical industry.

    © Vojteck Ketz
    © Vojteck Ketz

    We used wide engineered oak flooring on the ground and first floors that then continues to clad the walls of the double height stairwell and bedrooms in the roof space.

    © Vojteck Ketz
    © Vojteck Ketz
    Section
    Section
    © Vojteck Ketz
    © Vojteck Ketz

    The wet-room on the ground floor and large family bathroom upstairs have been tiled with ornate ‘lace- like’ porcelain tiles from Italy. A stainless steel nurses trolley has been used in the bathroom as a vanity unit with a large basin and mirror above.

    © Vojteck Ketz
    © Vojteck Ketz

    Project gallery

    See allShow less
    About this office
    Cite: "St Johns Ambulance Station / Marta Nowicka and Co" 26 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/791807/st-johns-ambulance-station-marta-nowicka-and-co> ISSN 0719-8884
    Read comments
    Read comments

    You've started following your first account!

    Did you know?

    You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.