the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. First Prize Winning Design Cuts Natural Amphitheater Into Cliffside in Italy

First Prize Winning Design Cuts Natural Amphitheater Into Cliffside in Italy

First Prize Winning Design Cuts Natural Amphitheater Into Cliffside in Italy
First Prize Winning Design Cuts Natural Amphitheater Into Cliffside in Italy, Courtesy of AM3 Architetti Associati
Courtesy of AM3 Architetti Associati

A proposal from AM3 Architetti Associati with Cannone Architetti uses the flow of the natural landscape to create a theater cut into a cliffside in Cefalù, Italy. Situated at the base of the Rocca di Cefalù, the new theater had to respect the importance of both the historical, man-made structures and the greatness of the cliffs and rocky outcrops. The first prize winning design plays with the existing naturally occurring amphitheater, "S. Calogero cavea", adding a series of lightweight interventions to create a new cultural attraction.

Courtesy of AM3 Architetti Associati Courtesy of AM3 Architetti Associati Courtesy of AM3 Architetti Associati Courtesy of AM3 Architetti Associati + 11

Courtesy of AM3 Architetti Associati
Courtesy of AM3 Architetti Associati

The limestone present throughout the site is referenced by the large circular clearing, which resembles a quarry cut into the jagged landscape. The sparse, untamed vegetation that litters the rock face remains the only flora present, ensuring that the new additions don't look overly manicured. Within the circular clearing, a semi-circular 'cavea' - the seated area of an amphitheater - rises at a low gradient, with it's highest point closest to the sea.

Courtesy of AM3 Architetti Associati
Courtesy of AM3 Architetti Associati

The internal amphitheater that this arc creates between the rising cavea and the rock face gives a sense of semi-enclosure, as all focus is directed internally. At the focal point on the clearing, before the cliffs begin is a circular plate which acts as the theater's singular stage. The timber pad has the cliffs as it's backdrop, and can house theatrical, musical, or other cultural performances. The stage can be used recreationally or professionally, and is serviced by the dressing rooms located below the cavea. 

Courtesy of AM3 Architetti Associati
Courtesy of AM3 Architetti Associati

The amphitheater is capped on its uppermost ledge by a path which circumscribes the new theater. Accessible by stairs next to the entrance, the path provides users with a panoramic "mirador" which faces the shore and sea. At the end of the arc, the path extends beyond the clearing and onto a neighboring peak in the cliff face. Another three flights of stairs snake upwards on the cliff face opposite the timber amphitheater, giving access to the original rocky cavea. 

Courtesy of AM3 Architetti Associati
Courtesy of AM3 Architetti Associati

The use of oak gives the entire scheme a sense of weightlessness, as the thin layers of wood are laid with gaps between to allow light to pass through. The lightness is reiterated in the reuse of the excavated limestone, which creates a subtle blanket of gray stone across the clearing. The incision of the design into the existing landscape is made seamless by the color, geometry, and transparency of the chosen materials, as well as the sweeping form of the cavea which circumscribes the natural plateau. 

News via AM3 Architetti Associati.

View the complete gallery

About this office
Cite: Lauren Crockett. "First Prize Winning Design Cuts Natural Amphitheater Into Cliffside in Italy" 26 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/791672/first-prize-winning-design-cuts-natural-amphitheater-into-cliffside-in-italy/> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of AM3 Architetti Associati

意大利的峭崖中嵌入了一个自然圆形露天剧场

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.