the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Houses
  4. Brazil
  5. Luciano Lerner Basso
  6. 2015
  7. House 4.16.3 / Luciano Lerner Basso

House 4.16.3 / Luciano Lerner Basso

  • 11:00 - 20 July, 2016
House 4.16.3 / Luciano Lerner Basso
House 4.16.3  / Luciano Lerner Basso, © Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

© Marcelo Donadussi © Marcelo Donadussi © Marcelo Donadussi © Marcelo Donadussi + 23

  • Structure

    Flavio Alberto Remor
  • MEP

    Ivan Santin
  • Contributor

    Michelle Donida
  • Construction

    Construtora Gaúcha Ltda
  • More Specs Less Specs
© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

Text description provided by the architects. House 4.16.3 is located in the city of Erechim, in the countryside of Rio Grande do Sul state, around 400 km from the state capital, Porto Alegre. The region has a subtropical climate, with warm, humid summers and chilly, rainy winters, which poses yet another challenge to the architect, in terms of habitability. Built on a terrain with a slope of twenty meters and several native plant species, the project sought to minimally alter the topography, proposing a building that lies on one of its highest parts and, from there on, develops sometimes accommodating itself on the natural profile and sometimes hovering over it.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

The program was divided into two volumes: the first is 42 meters long and 8 meters wide, positioned parallel to the contour lines, holds services and the house's intimate area. The second is one floor below and accommodates the social sector, connecting directly to the patio and the pool area. The two blocks form a "T", just as the Prairie Houses of Frank Lloyd Wright and articulate through vertical circulation. Where the imaginary axes meet there is a double height ceiling that unites the volumes and allows the intimate area of the house to spatially take over the social area.

Plan
Plan
Plan
Plan

There are two accesses, one of daily use of the residents, which is through the garage and allows the house to be used as if it were one-story despite of the rugged topography, since the basic program is completely at the same level. The other access is at the lower level, through the living room with double height ceiling, and through it there is access to a promenade architecturale, which starts on the promenade, passes under the structural balance of 4.5 meters and develops through the pillars below the main volume.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

On the slab of the lower volume there is a garden terrace, which can be accessed from the intimate living room, and next to the barbecue lounge there is another terrace, where the pool is located. From both the user is positioned at the same level of the treetops and this artificial floor takes the view as if the landscape were habitable.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

The work is materialized through common construction techniques of the region:  the  structure  is  in  reinforced  concrete  and  the  walls  are  ceramic  brick masonry coated with cement and sand mortar plaster. The labor used was local and in addition to the utmost respect for the natural terrain profile, the house has a rain water reuse systems; heating through solar energy; natural ventilation and lighting in every room; reduction of energy losses through double exterior walls with air chambers and also high performance double glazed window frames. Individual actions that together make a difference for the environment.

© Marcelo Donadussi
© Marcelo Donadussi

This residence was requested by a couple who were already friends before being clients, who also had children whom we watched grow. The design act took, more than ever, the

View the complete gallery

About this office
Cite: "House 4.16.3 / Luciano Lerner Basso" 20 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/791549/house-luciano-lerner-basso/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.