the world's most visited architecture website
All
Projects
Products
Events
Competitions
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Apartments
  4. Romania
  5. rosu-ciocodeica
  6. 2016
  7. Apartment in Bucharest / rosu-ciocodeica

Apartment in Bucharest / rosu-ciocodeica

  • 04:00 - 11 July, 2016
Apartment in Bucharest / rosu-ciocodeica
Apartment in Bucharest  / rosu-ciocodeica, © Andrei Mărgulescu
© Andrei Mărgulescu

© Andrei Mărgulescu © Andrei Mărgulescu © Andrei Mărgulescu © Andrei Mărgulescu + 28

© Andrei Mărgulescu
© Andrei Mărgulescu

Text description provided by the architects. The apartment, located in the heart of Bucharest, offers a panoramic view towards the urban landscape. The family's way of life is similar to the context, being communicative, flexible and dynamic. These aspects were the main elements that lead to the definition of the new functional and spatial scheme: the opening of the daytime spaces, but without giving up the possibility of separating them if needed, and the separation of the night time area, that offers a high level of intimacy for each family member.

© Andrei Mărgulescu
© Andrei Mărgulescu

The end result integrates the kitchen and the office to the existing generous living room as an intersection of two rectangular volumes, with the dining area, right in the center of this intersection, becoming a "hot spot " of the house.

© Andrei Mărgulescu
© Andrei Mărgulescu

Thus, functions merge into a common image , where wood, both horizontally and vertically disposed, covering storage area, provides fluidity and unity of the space, creating a neutral background at the same time.

Floor Plan
Floor Plan

Dark grey metal elements, contrasting and cold, become highlights of the interior, but also divide different areas and create differentiated spots:  the entrance hall, the  kitchen area, the glass doors and the black lamp above the living room. However they create an unique picture, the several functional areas keep their identity required by the specific activities.

© Andrei Mărgulescu
© Andrei Mărgulescu

When necessary, metallic and glass wall can create a capsule, separated from the rest of the house.  It was designed as a multifunctional room, which can be used either as an office or as guest bedroom.

© Andrei Mărgulescu
© Andrei Mărgulescu

Another important element is the almost invisible wardrobe placed in the hallway, that is covered in mirrors on three sides and appearing as a very thin black panel towards the living room, becoming a strong and contrasting background for the dining area.

© Andrei Mărgulescu
© Andrei Mărgulescu

Similar colors and patterns can be observed inside the entrance hall,  where the wooden wall panels “hide” the  access to the night area, the more private part of the apartment.

© Andrei Mărgulescu
© Andrei Mărgulescu

The night area follows the same color palette of the whole interior, that is the main frame of the overall design and offers a neutral background for the small interventions and personal objects, that come to personalize each private space.

© Andrei Mărgulescu
© Andrei Mărgulescu

View the complete gallery

Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Apartment in Bucharest / rosu-ciocodeica" 11 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/791020/apartment-in-bucharest-rosu-ciocodeica/> ISSN 0719-8884

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.