We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Olympia 66 Dalian / AEDAS

Olympia 66 Dalian / AEDAS

Courtesy of AEDASCourtesy of AEDASCourtesy of AEDASCourtesy of AEDAS+ 15

Dalian, China
  • Architects: Aedas
  • Area Area of this architecture project Area:  221900
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2015
  • Photographs Photographs:  Aedas
  • Director:Christine Lam and David Clayton
  • Structural:Ove Arup & Partners Hong Kong Ltd.
  • E&M Engineer:Parsons Brinckerhoff (Asia) Ltd.
  • Quantity Surveyor:Langdon & Seah China Ltd.
  • Traffic Consultant:MVA Hong Kong Ltd.
  • Lighting Designer:DUO Lighting Design + Associates
  • Client:Hang Lung Properties Ltd
  • Site Area:63,400 sqm
  • City:Dalian
  • Country:China
More SpecsLess Specs
Courtesy of AEDAS
Courtesy of AEDAS

Text description provided by the architects. Olympia 66 is a statement of innovative design as a landmark in the city of Dalian, China. The design respects Chinese culture and urban context, with the thoughtful approach to its relationship to the street providing generous community space and plazas with integrated landscape. This 7-storey shopping mall grasps the fine balance between complex form and function, responding to the immediate surroundings and local community and providing the largest shopping, lifestyle and leisure complex in Dalian.

Concept
Concept

Olympia 66 is located at Wusi Lu, a prominent avenue in the heart of commercial and residential district in Dalian. The 63,400-square- metre site is adjacent to the Olympia Square, a sequence of squares along the main avenue of Zhongshan Lu. To the east sits People’s Square, the home of the municipal government, whilst to the west is Xinghai Square. With great visibility from Zhongshan Lu and Wusi Lu, the project has good road transport connections and a link to the new underground railway.

Courtesy of AEDAS
Courtesy of AEDAS

Olympia 66 creates a contemporary statement with an oriental overtone, defining an iconic city destination. The design drew inspiration from the twin carp, a symbol of wealth and abundance in Chinese culture which are typically used in Chinese New Year paintings.

Floor Plan
Floor Plan

The interplay of two swimming carp inspired a dynamic form which allows a loop circulation  owing through a continuous chain of retail, atrium and event spaces to the sky-plaza and central roof garden, creating an exciting and diverse lifestyle experience.

Courtesy of AEDAS
Courtesy of AEDAS

Internal curving arcs resemble the dancing carp, with the expression of a series of simple shells with the tail owing over the curving central spine. The shells on the roof are layered to create clear storey glazing, allowing direct and reflected light into the two atrium spaces. The main façade is composed of hexagonal modules with various lighting effects recapturing the reflective scales of a carp.

Courtesy of AEDAS
Courtesy of AEDAS

The building form enhances urban connectivity and integration through multiple entrances. The continuous shop frontage at street level not only provides great visibility of retail but also makes the building totally permeable at ground level. Main entrances are prominently de ned and open into generous event spaces allowing a pause before joining the vortex of circulation.

Exploded Envelope
Exploded Envelope

The enormous  floor area is divided into open event spaces and retail areas with a central spine which runs through the centre of the mall linking two large atria on each side and diagonally linking the corner entrances. Leisure activities and event spaces are sequenced along the retail route providing opportunities for visitors to rest at a cafe or take in an exhibition. Landscaped terraces wrap around the building further enhancing a relaxing shopping environment. Integrated digital signage is implemented to direct visitors the shortest routes to destinations within the building.

Courtesy of AEDAS
Courtesy of AEDAS

Three floors of basement provide service docks and 1,400 car parking spaces. Basement circulation is enhanced by the underground railway connection and two passenger drop-offs located at the sunken courtyards at B1 level.

Section
Section

In response to the northern Chinese climate, the largely solid insulated roof creates overlapping blades and clear storey glazing to allow direct light into the atrium while shading summer sun, thus preventing heat loss in winter and solar gain in summer. The roof blades also serves as a big light shelf to maximise reflected light down into the atrium spaces. The project is pre-certified with a LEED Gold rating.

Courtesy of AEDAS
Courtesy of AEDAS

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Dalian, Liaoning, China

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Olympia 66 Dalian / AEDAS" 08 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/791018/olympia-66-dalian-aedas> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
Courtesy of AEDAS

大连恒隆广场 / AEDAS

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.