We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

Outdoor Light Studio / NATAAS

Outdoor Light Studio / NATAAS

© Haakon Michael Harriss © Haakon Michael Harriss © Haakon Michael Harriss © Haakon Michael Harriss + 20

  • Architects: NATAAS
  • Area Area of this architecture project Area:  15
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2016
  • Photographs Photographs:  Haakon Michael Harriss
  • Discussions And Development:Heidi Grytten
  • Architect In Charge:Gisle Nataas
  • Architect And Carpenter:Mats Rustøy
  • Architect:Mats Rustøy
  • Carpenter:Mats Rustøy
  • City:Oslo
  • Country:Norway
More SpecsLess Specs
© Haakon Michael Harriss
© Haakon Michael Harriss

Text description provided by the architects. The story of the annex started when the outside light at the front door of the town house at Nesodden, Oslo, broke some while ago - a new lamp was necessary! After discussions, two new programs was linked to the need for a new lamp: a storage and a studio.

© Haakon Michael Harriss
© Haakon Michael Harriss

The result is a new small building that consists of 1) a studio space, 2) an LED bulb, and 3) a translucent west wall with a 9 m2 channel plastic as the new outdoor lighting. The studio/outdoor light contains two programs from the existing house and provides more freedom in the 110 m2 main house: The existing storage room was turned into a new bathroom and the indoor studio/guest room was converted to a larger living room.

Section
Section

The 15 m2 building is located on a narrow space north of the main entry to the house. The studio has a simple wooden construction and uses very few materials. The exterior cladding, roofing, and underside is film faced plywood, the west wall (the outside lamp) is translucent building elements, and the interior is covered with OSB (Oriented Strand Board). The translucent wall facing west welcomes visitors with a faint luminous façade when it's dark. During daytime, the same translucent wall allows a soft natural light into the studio that shifts with every hour of the day.

Courtesy of Gisle Nataas
Courtesy of Gisle Nataas

Project gallery

See allShow less

Project location

Address:Oslo, Norway

Click to open map
Location to be used only as a reference. It could indicate city/country but not exact address.
About this office
Cite: "Outdoor Light Studio / NATAAS" 10 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/791005/outdoor-light-studio-nataas> ISSN 0719-8884
Read comments
Read comments
© Haakon Michael Harriss

挪威户外照明工作室 / NATAAS

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.