the world's most visited architecture website
i

Sign up now and start saving and organizing your favorite architecture projects and photos

Sign up now to save and organize your favorite architecture projects

i

Find the most inspiring products for your projects in our Product Catalog.

Find the most inspiring products in our Product Catalog.

i

Get the ArchDaily Chrome Extension and be inspired with every new tab. Install here »

i

All over the world, architects are finding cool ways to re-use run-down old buildings. Click here to see the best in Refurbishment Architecture.

Want to see the coolest refurbishment projects? Click here.

i

Immerse yourself in inspiring buildings with our selection of 360 videos. Click here.

See our immersive, inspiring 360 videos. Click here.

All
Projects
Products
Events
Competitions
Navigate articles using your keyboard
  1. ArchDaily
  2. Projects
  3. Retail
  4. France
  5. OMA
  6. 2016
  7. Repossi Place Vendome / OMA

Repossi Place Vendome / OMA

  • 09:30 - 6 July, 2016
Repossi Place Vendome / OMA
Repossi Place Vendome / OMA, © Cyrille Weiner, Courtesy of Repossi
© Cyrille Weiner, Courtesy of Repossi

© Cyrille Weiner, Courtesy of Repossi © Cyrille Weiner, Courtesy of Repossi © Cyrille Weiner, Courtesy of Repossi © Cyrille Weiner, Courtesy of Repossi + 29

  • Architects

    OMA
  • Location

    Place Vendôme, Paris, France
  • Partner

    Ippolito Pestellini Laparelli
  • Team

    Antonio Barone, Paul Cornet, Leonardos Katsaros, Francesca Lantieri, Kate Lee, Francesco Moncada, Silvia Sandor
  • Area

    90.0 m2
  • Project Year

    2016
  • Photographs

      • Local Architect

        DATA Architectes
      • Structure engineer

        Batiserf 
      • MEP engineer

        BET Louis Choulet
      • Wall displays and mechanical displays

        Goppion
      • Standing displays

        Sice-Previt 
      • Mirror design

        Sabine Marcelis Studio
      • More Specs Less Specs
      © OMA. Place Vendome diagram
      © OMA. Place Vendome diagram

      Text description provided by the architects. The proposal for the 90 square meter Repossi flagship on Place Vendome divides the store into three distinct spaces – contextually referred to as street, gallery and salon. Based on the idea that the collection of jewelry will be experienced and purchased at three different speeds – fast, slow, very slow - each floor responds to the different paces of shopping. 

      © Cyrille Weiner, Courtesy of Repossi
      © Cyrille Weiner, Courtesy of Repossi

      The ground floor is the most public space. It works as an extension of the street providing a quick experience of the store. The first floor is a gallery, the level where the entire Repossi collection is exhibited. The basement is a salon. The most intimate space of the boutique, it allows customized service for clients and patient exploration of special pieces. 

      © OMA. Store Concept
      © OMA. Store Concept
      © OMA. Concept design
      © OMA. Concept design
      © OMA. Experience concept
      © OMA. Experience concept

      The underlying idea for the design was to synthesis architecture and display, using the whole space as a stage for Repossi’s production. Unconventional materials were used, emphasizing this relationship and pulling away from the typical jewelry store. Special colored mirrors developed in collaboration with Dutch designer Sabine Marcelis introduces diverse degrees of reflections and color refractions. Aluminum cladding – both plain and foam - fold over the volume of the staircase and expand onto each floor. 

      © Cyrille Weiner, Courtesy of Repossi
      © Cyrille Weiner, Courtesy of Repossi

      Movement is an integral component of the project. The wall on the ground floor is conceived as a gigantic rotating billboard with three alternating sides: a bronze colored mirror, a traditional mirror, and a display system. Developed in collaboration with Italian-based manufacture, Goppion, the kinetic installation is both display and architecture,transforming the space while adapting to alternating functions. When the jewelry is not displayed, the ground floor is transformed into a pure void, leaving the space free for unlimited occupancies. In the overcrowded retail context of Place Vendome, a “void” is the ultimate form of luxury. 

      © OMA. Ground floor display billboard
      © OMA. Ground floor display billboard

      The staircase, an imposing presence in the 90 square meter store, is designed by overlapping two vertical systems: a solid excavated mass that extends between the ground floor and the basement, and a light suspended tread floating between the ground floor and the first level. 

      © Cyrille Weiner, Courtesy of Repossi
      © Cyrille Weiner, Courtesy of Repossi

      Liberated from the traditional requirements of jewelry display, the new flagship store creates an immersive setting, where jewelry is subtly embedded into an architectural void. 

      © Frans Parthesius
      © Frans Parthesius
      © Frans Parthesius
      © Frans Parthesius
      © Frans Parthesius
      © Frans Parthesius

      View the complete gallery

      About this office
      OMA
      Office
      Cite: "Repossi Place Vendome / OMA" 06 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790878/repossi-place-vendome-oma/> ISSN 0719-8884
      © Cyrille Weiner, Courtesy of Repossi

      法国巴黎旺多姆广场 Repossi 旗舰店 / OMA