We are currently in Beta version and updating this search on a regular basis. We’d love to hear your feedback here.

House H / Abiboo

House H / Abiboo

© Joao Morgado© Joao Morgado© Joao Morgado© Joao Morgado+ 37

Madrid, Spain
  • Architects: Abiboo
  • Area Area of this architecture project Area:  1500
  • Year Completion year of this architecture project Year:  2015
  • Photographs Photographs:  Joao Morgado
  • Manufacturers Brands with products used in this architecture project
    Manufacturers: Abiboo Architecture & Ilmio Design, Icon- Akari Ishii & Ilmio Design
  • Structures:Jorge Torrico, Alvaro Ruiz
  • MEP:JG Ingenieros, Plenum Ingenieros
  • Construction Project Manager:Carlos Garcia
  • Contractor:Contratas y Obras
  • Plot Area:3720 m² - 40000 sqf
  • Architect In Charge:Alfredo Munoz-Herrero
  • Design Team:Ronan Bolaños, Felipe Samarán, Jesus Amezcua, Delia Rodriguez, Oscar Hernando, Luis Rocca, Daniel Jimenez, Carla Anton, Jordi Mas, Manel Rio, German Gil, Emiliano D’Incecco, Rodolfo Pomini, Jesus Reyes, Ivan Sanchez, Mariluz Jimeno, Cristina Domecq
  • City:Madrid
  • Country:Spain
More SpecsLess Specs
© Joao Morgado
© Joao Morgado

House H is located in an exclusive area in Madrid. The house has a floor area of 16,145 sq. ft. (1.500 m2) and is the answer to the broad and diverse functional needs of the client, a well-known international sportsman.

Ground Floor plan
Ground Floor plan

In the residence, growth occurs in a non-hierarchical order, each space has different characteristics but similar importance. The villa is designed as a sponge, with multiple micro-spaces designed especially in relation with sensorial experiences and inter-related to each other.

© Joao Morgado
© Joao Morgado

The ground floor has the typical program associated with a villa along with many patios that make the house look bigger due to its integration with the site. The first floor includes spaces like office, guest rooms and play area. The basement includes spaces associated with oneself (meditation rooms, gym, spa) and with others (party areas and lounges).

© Joao Morgado
© Joao Morgado

The discontinuity expands from the inside to the materiality of the facades. The secondary areas are built with a façade in exposed concrete, while the day spaces in the center of the floor plan are in stucco and glass. Finally the night areas are shown to the outside in a metallic ventilated façade that reflects the light and create a strong contrast between all the different materials used.

© Joao Morgado
© Joao Morgado

The environmental commitment of the project is noticeable not only in the use of eco-friendly materials; the villa also pays special attention to passive strategies that respond to sun radiation, natural light and wind. The design leverages the local micro-climate through the existence of patios, water bodies, natural ventilation strategies and water management solutions while takes advantage of active environmental solutions such as the use of geothermal heat pumps That Reduce Considerably The CO2 Consumption.

© Joao Morgado
© Joao Morgado

Project gallery

See allShow less
About this office
Cite: "House H / Abiboo" 07 Jul 2016. ArchDaily. Accessed . <https://www.archdaily.com/790857/house-h-abiboo> ISSN 0719-8884
© Joao Morgado

西班牙马德里的H住宅 / Abiboo

You've started following your first account!

Did you know?

You'll now receive updates based on what you follow! Personalize your stream and start following your favorite authors, offices and users.